Svijet
4

Saddam Hussein je imao komoru u kojoj je mučio i ubijao žrtve u centru New Yorka

Klix.ba
Saddam Hussein je izgradio tajnu komoru za mučenje i egzekucije u centru New York Cityja te je prevozio tijela žrtava koristeći diplomatski imunitet, kazao je insajder za New York Post.

Preuzevši kontrolu nad Irakom 1979. godine, diktator je izgradio "sobu za privođenja" u podrumu državne zgrade na Manhattanu. Tu su irački civili bili pritvarani i izloženi mučenju, a neki su i ubijeni. Komora se nalazila prekoputa zgrade Michaela Bloomberga koji je bio gradonačelnik.

Soba je imala čvrsta neprobojna vrata te se nalazila na tolikoj dubini da se krici žrtava nisu čuli. Ako bi slučajno neko prišao tom dijelu, dočekali bi ga čuvari naoružani kalašnjikovom koji bi riješili bilo koji problem.

Neke su mučili i Husseinovi glavni agenti iz agencije Mukhabarat koji su sjekli prste žrtvama i udarali ih cijevima, daskama i bakrenim žicama. Tijela onih koji umru krijumčarena su iz SAD-a u diplomatskim vozilima ili kutijama.

Žrtve su namamljivali poslovnim ponudama i potom odvlačili u sobu za ispitivanje. U podrumu su se nalazile još dvije prostorije - ured i komunikacijski centar iz kojeg su se slale i primale naredbe iz Iraka.

Nakon pada Husseinovog režima 2003. godine, otkrivena je i komora koja je uništena i pretvorena u čajnu kuhinju.