Svijet
13

Trump: Svijet bi bio bolje mjesto da su Saddam i Gaddafi još uvijek na vlasti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump smatra kako su diktatori kao što su bili Saddam Hussein i Muammar Gaddafi bili potrebni kako bi se održao mir u njihovim zemljama.

Poznato je da su obojica ovih bivših moćnika vršili zločine protiv vlastitog naroda, ali Trump vjeruje da je sada situacija mnogo gora.

"Ljudima odrubljuju glave, guše ih u vodi, spaljuju žive. Sada je sve mnogo, mnogo gore nego kada su na vlasti bili Saddam ili Gaddafi. Mislim, sami vidite šta se dogodilo. Libija je katastrofa, Irak je katastrofa, Sirija je katastrofa, cijeli Bliski istok", rekao je Trump za CNN.

Također, smatra i da su njegovi prethodnici pravili velike greške zbog kojih sada ispašta cijeli svijet.

"Kada smo već uništili Irak, trebali smo barem otkupiti njihovu naftu koja je sada u rukama tzv. Islamske države i drugih terorističkih grupacija. Bili smo glupi...", kategoričan je kandidat za predsjednika Amerike.

Podsjećamo, Saddam Hussein svrgnut je 2003. godine nakon američke invazije na Irak. Gaddafi, koji je Libijom vladao više od 40 godina, smijenjen je i ubijen 2011. godine nakon ustanka koji je podržao NATO.