Svijet
0

SAD planira izgradnju najveće priobalne farme vjetrenjača

FENA
Zvaničnici Teksasa saopćili su su da planiraju da u narednih pet godina u toj američkoj saveznoj državi izgrade najveću priobalnu "farmu" elektrana na vjetar u SAD-u.

Cio projekt i izgradnju vjetrenjača vodit će kompanija Superior Renewable Energy, sa sjedištem u Hjustonu, izvijestila je agencija AP.

U saopćenju se precizira da će u priobalju Meksičkog zaliva, oko 16 kilometara od otoka Saut Padre, biti instalirano 170 vjetrenjača čija će izgradnja iznositi milijardu do dvije milijarde dolara.

Vjetrenjače će biti visoke 120 metara i imat će 500 megavati instalirane snage, odnosno proizvodit će dovoljno energije za 125.000 domaćinstava.

Aktivisti ekoloških organizacija, međutim, upozoravaju da bi njihove "elise" mogle da ubiju veliki broj rijetkih ptica selica koje svake godine prelijeću tu oblast idući u, ili iz, zimovališta u Meksiku i drugim dijelovima Centralne Amerike.

"Učinit ćemo sve što možemo da smanjimo opasnost koja prijeti pticama selicama", izjavio je čelnik kompanije koja će graditi vjetrenjače.

Ova farma je druga čiju su izgradnju u manje od godinu dana najavili zvaničnici Teksasa. Prva je nedaleko od otoka Galveston s 50 turbina.

Prema podacima Američkog udruženja za ekološku energiju, SAD godišnje proizvode 9.149 megavata energije na vjetar, što je dovoljno da se strujom snabdije 2,3 miliona domaćinstava. Najveća farma vjetrenjača na tlu SAD-a je Stateline Wind Energy Center na granici između američkih država Oregon i Vašington, koja proizvodi 300 megavata energije godišnje.

Vezani članci