Svijet
0

SAD: Obama u martu prikupio 40 miliona dolara donacija

FENA
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Senator Barack Obama, vodeći u utrci za predsjedničku nominaciju američke Demokratske stranke, u martu je prikupio više od 40 miliona dolara donacija za svoju kampanju i proširio mrežu donatora na 1,3 miliona, objavio je u četvrtak njegov štab.

Prikupljeni iznos znatno je manji od rekordnih 55 miliona dolara iz februara, ali i on Obaminu kampanju zadržava u uvjerljivom vodstvu po finansijskoj snazi.

Obama, koji vodi pred senatoricom Hillary Clinton po broju delegata za nacionalnu konvenciju stranke gdje će se odlučiti o nominaciji, u februaru je prikupio 20 miliona dolara više od Clinton koja je prijavila 34,5 miliona dolara donacija, a očekuje se da će približno istu dolarsku prednost zadržati i u martu.

Procjenjuje se da je Clinton protekloga mjeseca prikupila oko 20 miliona dolara, ali je njezin glasnogovornik Howard Wolfson kazao da štab neće objavljivati podatke o donacijama sve do 20. aprila, kada ističe rok za podnošenje izvještaja Federalnoj izbornoj komisiji.

"Znamo da će nas nadmašiti u prikupljanju sredstava. Tako je već nekoliko zadnjih mjeseci, no mi ćemo imati dovoljno sredstava da se uspješno natječemo", rekao je Wolfson.

Obamin štab ima najviše malih donatora, koji kampanji poklanjaju iznose do 200 dolara, i to znaju ponoviti, dok je štab Hillary Clinton orijentiran na velike donatore koji brzo dostignu zakonski maksimum od 2.300 dolara donacije za kampanju.

Oboje kandidata ovih dana vode intenzivnu kampanju u Pensilvaniji, gdje se 22. aprila održavaju posljednji veći demokratski predizbori. U prvoj fazi kampanje u Pensilvaniji Obama je potrošio dva miliona dolara na oglašavanje a Clinton 450.000 dolara, prema podacima TNS Media Intelligence / Campaign Media Analysis Group.

Razlika u finansijskoj snazi dviju kampanja u maratonskoj bici za demokratsku nominaciju, prenosi Hina, odražava i činjenica da je Obama već počeo s oglašavanjem i u Sjevernoj Karolini i Indijani gdje su predizbori 6. maja.