Situacija nepredvidljiva
0

SAD i Južna Koreja izvode vojne vježbe uprkos prijetnjama Sjeverne Koreje

Klix.ba
SAD i Južna Koreja su započele zajedničke vojne vježbe uprkos tenzijama sa Sjevernom Korejom i nakon sankcija nametnutih ovoj zemlji.

Pyongyang je oštro osudio vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje i zaprijetio da će prekršiti primirje koje je prekinulo Korejski rat. Vojne vježbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je UN odobrio nove sankcije za Sjevernu Koreju nakon nuklearnog testa koji je ova zemlja izvela u februaru.

Prošlomjesečni nuklearni test je bio treći za ovu komunističku zemlju. Uslijedio je nakon uspješnog lansiranja rakete u decembru. Južna Koreja i SAD strahuju da Sjeverna Koreja radi na nuklearnoj bojnoj glavi koja je dovoljno mala da se ugradi u projektil, ali se vjeruje kako komunističkoj zemlji to još uvijek nije pošlo za rukom.

Zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje, koje nose naziv "Key Resolve", traju dvije sedmice, a u njima učestvuje blizu 13.000 vojnika. Vježbe pod nazivom "Foal Eagle" traju od početka marta. Obje vježbe se obavljaju svake godine, a prate ih osude iz Sjeverne Koreje.

Nakon UN-ovih sankcija Sjeverna Koreja je uputila nekoliko prijetnji među kojima je i ona da će prekršiti primirje sa Južnom Korejom. Sjeverna Koreja navodno svakodnevno izvodi svoje vojne vježbe.

Tenzije između dviju zemalja su posebno ozbiljne bile u novembru 2010. godiine kada su četiri osobe iz Južne Koreje ubijene tokom sjevernokorejskog bombardovanja pograničnog otoka.