ElBaradei upozorava na nasilje
0

"Sad će Egipat eksplodirati”

FENA
Mohamed ElBaradei (Foto: AFP)
Mohamed ElBaradei (Foto: AFP)
Dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od najznačajnijih predstavnika opozicije u Egiptu Mohamed ElBaradei upozorio je u četvrtak navečer na moguće nasilje koje može izazvati neočekivani rasplet događaja.

"Sada će Egipat zaista eksplodirati. Sada vojska mora spašavati zemlju", izjavio je ElBaradei za CNN.

Najava Mubarakova govora od početka je bila vrlo dramatična i kontradiktorna. Informacije su stizale sa svih strana,ali malo ko je očekivao ovakav rasplet situacije.

Svi svjetski mediji su najavljivali u četvrtak kako se očekuje Mubarakov govor u kojem će on najvjerojatnije podnijeti ostavku. Iako je ministar informisanja ranije ponovio kako Mubarak ne odlazi s vlasti, član vladajuće stranke Hossam Badrawi kazao je kako ne očekuje da će Mubarak u petak biti predsjednik Egipta te da bi mu bilo najbolje da odstupi.

Vladini dužnosnici su očekivali kako će Mubarak vlast predati vojsci, javlja CNN. Vojska je javno obznanila kako će poduprijeti zahtjeve demonstranata.

Mubarak je na potpredsjednika prenio samo dio ovlasti, a iz njegovog je govora bilo jasno da ne planira sebe isključiti iz odlučivanja sve do septembra, kada trebaju biti izbori.

Egipćani ovakav razvoj događaja nisu očekivali, ostali su na trgu Tahrir, gdje su počeli graditi improvizirane nastambe očigledno spremni na ostanak do daljnjeg. Predsjednikov govor ispratili su glasnim uzvicima “odlazi” i “ostajemo dok i on ostane”, a najavili su i proteste ispred predsjedničke palače.