Optužbe za ekstremizam
28

Ruske vlasti zatražile pet godina zatvora za Igora Girkina zbog kritike Putina

S. M.
Igor Girkin (Foto: EPA-EFE)
Igor Girkin (Foto: EPA-EFE)
Ruske vlasti zatražile su pet godina zatvora za sigurnosnog oficira, lider ruskih separatista u Ukrajini i nacionalistu Igora Girkina zbog optužbi za ekstremizam, rekla je njegova supruga u četvrtak.

Javna sudska evidencija pokazuje da je Girkin (53) optužen za "javno podsticanje na ekstremističke aktivnosti" za koje je zaprijećena kazna do pet godina zatvora, prenosi The Moscow Times.

"Tužilac je tražio četiri godine i 11 mjeseci u zatvorskoj koloniji općeg obezbeđenja za Igora Strelkova", rekla je njegova supruga Miroslava Reginskaja na Telegramnu..

Dodala je da je to je mjesec dana manje od maksimalne moguće kazne po krivičnom članu za koji se tereti.

Girkin je bio ključan u izazivanju neprijateljstava 2014. godine između separatističkih snaga u istočnoj Ukrajini i Kijeva.

Uhapšen je nakon što je Wagnerova plaćenička grupa pokušala da sruši rusko vojno vodstvo u junu.

Girkin je priveden sljedećeg mjeseca nakon što je objavio niz postova na društvenim mrežama u kojima je kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dok je još u istražnom zatvoru, Girkin je najavio svoju kandidaturu za predsjednika na martovskim izborima u Rusiji, iako njegove pristalice priznaju da nema šanse da mu se odobri kandidatura.

U novembru 2022., holandski sud je u odsustvu osudio Girkina na doživotni zatvor zbog obaranja leta MH17 Malaysia Airlinesa 2014. u istočnoj Ukrajini, u kojem je poginulo 298 ljudi.