Svijet
8

Ruska televizija slučajno otkrila dizajn tajnog nuklearnog torpeda

Klix.ba
Kremlj je potvrdio da su tajni podaci slučajno dospjeli u javnost nakon što je ruska televizija objavila materijal koji po svemu sudeći otkriva nacrte nuklearnog torpeda, piše Russia Today.

Tokom sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina sa vojnim zvaničnicima u Sočiju, gdje se razgovaralo o razvoju ruskih vojnih mogućnosti, nekoliko TV ekipa su snimile papir koji se nije smio pojaviti u javnosti.

Papir na kojem je pisalo "Ogeanski višenamjenski sistem: Status 6" sadrži nacrte novog naoružanja nuklearnih podmornica. Ovaj torpedo je dizajniran tako da ga radari NATO-a ne mogu otkriti, kao ni bilo koji drugi sistem za odbranu od projektila. Ovaj torpedo nanosi ogromnu štetu "važnim ekonomskim objektima" u priobalnim predjelima. U dokumentu se navodi i da Status-6 nanosi "neprihvatljivu štetu" protivničkoj sili. Detonacija rezultira širokim zonama radioaktivne kontaminacije, čime se osigurava da se ta zona više ne može koristiti za "vojne, ekonomske, poslovne i druge aktivnosti dug vremenski period".

Prema sakrivenim imformacijama na papiru, ovaj sistem predstavlja veliki torpedo označen kao "samohodno podvodno vozilo" s dometom do 10.000 km, koje je funkcionalno na dubinama do 1.000 m.

Još uvijek nije jasno da li je ovaj torpedo u fazi razvoja ili je predstavljen kao samo jedna od opcija koje ima ruska vojska. No, dokument navodi da se ovakav sistem može razviti i dostaviti nuklearnim podmornicama Project 09852 i Project 09851.

Ruski predsjednički glasnogovornik Dmitry Peskov je potvrdio da su neke TV kuće objavile povjerljive podatke u utorak nakon sastanka u Sočiju.