Svijet
0

Rick Santorum pobjednik u Luzijani

SRNA
Rick Santorum
Rick Santorum
Kandidat za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima Rick Santorum pobijedio je na preliminarnim izborima u američkoj državi Luizijana.

Nakon prebrojane većine glasova u ovoj državi na jugu SAD bivši senator Pensilvanije osigurao je 49 odsto glasova i daleko je ispred Mitta Romneyja, koji je osvojio 26 odsto.

Santorum pokušava da ublaži jaz između njega i bivšeg guvernera Masačusetsa kako bi obezbijedio predsjedničku nominaciju.

Romney do sada ima 21 pobjedu od 34, a Santorum 11.

Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich na trećem je mjestu u Luizijani, a ispred Teksašanina Rona Pola.

"Još  smo ovdje, još  vjerujemo", rekao je Santorum.

Santorum uživa veliku podršku među konzervativcima na jugu zemlje i dobio je podršku republikanaca koji su se donekle odvojili od Gingricha, koji pomalo "gubi dah".
Ipak, mnogi očekuju da će Romney povratiti prednost na izborima u aprilu u Viskonsinu, Merilendu i Vašingtonu.

Romni je dobio dodatni podstrek početkom sedmice nakon podrške bivšeg guvernera Floride Džeba Buša. Buš je pozvao republikance da se ujedine u  Romijevoj kampanji. 

Kao drugo pojačanje, organizacija FreedomWorks, koja podržava pokret Čajanka, pridružila se pristalicama Romnyjeve kandidature.

Romney je do sada osvojio 563 delegata, Santorum 263, navodi AP.

Kandidatima je za nominaciju potrebno da osvoje 1.444 delegata.