U rodnom Santosu
52

Peleu će ispuniti posljednju želju, bit će sahranjen na simboličnom devetom spratu

N. K.
Ožalošćena na Peleovom posljednjem počivalištu (Foto: Daily Mirror)
Ožalošćena na Peleovom posljednjem počivalištu (Foto: Daily Mirror)
Peleova posljednja želja bila je odabrati deveti sprat groblja u svom voljenom rodnom gradu Santosu za posljednje počivalište, objavio je s mjesta događaja novinar Andy Lines koji piše za britanski Daily Mirror.
To je poseban dirljiv hommage njegovom dragom ocu koji je kao igrač uvijek nosio dres s brojem devet.

"Kad sam se okrenuo od mjesta gdje će zauvijek ležati Peleov lijes, mogao sam jasno vidjeti kultni Santosov stadion udaljen jedva 800 metara. Njegovi vjerni fanovi vjeruju da će Pele uvijek moći 'vidjeti' svoj omiljeni nogometni teren", piše Lines.

Brazilska zvijezda i jedini čovjek u historiji koji je osvojio tri svjetska prvenstva proveo je dosta vremena birajući mjesto za posljednje počivalište.

Međutim, na kraju nisu odabrali velike gradove Rio de Janeiro ili Sao Paulo, već jednostavnu odluku da oda počast svom ocu i klubu.

Njegov otac Dondinho bio je napadač koji je volio nositi dres s brojem devet i Pele mu je želio odati poštovanje.

U utorak će Peleov lijes biti nježno ubačen u ovaj trezor kojeg će zauvijek promatrati ožalošćena porodica i prijatelji.

Mnogi detalji koji okružuju ceremoniju ostaju tajni, ali Mirror saznaje da će lijes biti posebne zlatne boje i da će na svojim stranicama imati nekoliko rezbarija i bakropise kultnih slika Pelea.

Inače, već jučer su fanovi pohrlili na groblje Memorial Necropole Ecumenica kako bi odali počast.

Popeli su se liftom na deveti sprat najviše vertikalnog groblja na svijetu i u tišini stajali kraj porodičnog trezora.