Haotične scene
93

Slavni klub nakon 111 godina ispao u niži rang, navijači napravili nezapamćen haos u gradu

H. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Brazilski Santos ispao je u niži rang prvi put u 111 godina postojanja, a navijači ovog slavnog kluba poslije utakmice napravili su pravi haos na ulicama grada.

Peleov bivši klub ispao nakon poraza kod kuće od Fortaleze rezultatom 2:1 u posljednjem kolu brazilske Serije A.

Santos je bio jedan od tri kluba, zajedno sa Sao Paulom i Flamengom, koji nikada nisu ispali iz prve lige Brazila, ali su zbog niza od pet utakmica bez pobjede pali na 17. mjesto na tabeli sa 43 boda.

Kada je već postalo izvjesno da će ispasti, navijači Santosa počeli su gađati policiju kamenicama i drugim predmetima, na šta šta su policijske snage odgovorile suzavcem.

Nakon utakmice nastavljeni su neredi, a navijači su palili autobuse i automobile, kante za smeće, saobraćajne znakove i zgrade.

Pozvani su helikopteri i konjica vojne policije u pokušaju da se situacija normalizuje, a za sada nije poznat broj povrijeđenih i privedenih.

Legendarni Pele pomogao je Santosu da postane jedan od najpoznatijih klubova u svjetskom nogometu, tokom 1950-ih i 1960-ih kada su osvojili 10 državnih i šest titula prvaka Brazila.

Takođe su osvojili Copa Libertadores, južnoamerički ekvivalent Ligi prvaka, 1962. i 1963. godine, iste godine kada su osvojili Interkontinentalni kup, trofej za koji su igrali najbolji timovi iz Evrope i Južne Amerike, a treći put na krovu Južne Amerike bili su 2011. godine.

Pored Pelea, Santos je proizveo mnoštvo izvanrednih igrača kao što su bivši napadač Milana Robinho, najbolji strijelac Brazila Neymar i napadač Real Madrida Rodrygo.