Nova afera
115

Iz Sindikata upozoravaju: Strani igrači u BiH ne mogu potpisivati amaterske ugovore

N. K.
Santos je bio najpoznatiji igrač koji je igrao pod amaterskim ugovorom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Santos je bio najpoznatiji igrač koji je igrao pod amaterskim ugovorom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini tvrdi da igrači stranci u našoj državi ne mogu biti pod amaterskim ugovorom, a poznato je kako je veliki broj njih nastupalo za klubove u Premijer ligi BiH u nedavno završenoj, ali i u sezonama ranije.
Iz Sindikata dodaju kako državni zakoni ne nude Nogometnom savezu BiH mogućnost da dozvole igranje nogometašima iz inostranstva ukoliko nemaju potpisane ugovore.

Najpoznatiji primjer igrača koji je igrao s amaterskim ugovorom je Santos iz Željezničara, na šta su Plavi jučer i upozoravali sve klubove koji su u pregovorima sa sjajnim Brazilcem. Slučajevi igrača s amaterskim ugovorima bilo je i u drugim klubovima prošle sezone poput Borca, Širokog Brijega i Sloge Meridian.

"Da li se sjećate situacija kada strani treneri nisu mogli voditi svoje timove i kada su sa tribina posmatrali utakmice u Premijer ligi BiH, ili kada su nakon utakmica službenici 'Službe za strance' provjeravali dokumentaciju pojedinih fudbalera?

Strani državljani, u ovom slučaju fudbaleri ili treneri, a koji trebaju igraju fudbal ili vode timove u Bosni i Hercegovini moraju imati radnu i boravišnu dozvolu.

Radna dozvola je dozvola za plaćeni rad stranca po osnovu Ugovora o radu (Profesionalni ugovor) kod domaćih pravnih i fizičkih osoba u BiH, koji u skladu sa propisima o radu i zapošljavanju ima ista prava, obaveze i odgovornosti po osnovu rada kao i zaposleni državljani BiH, ako međunarodnim sporazumima nije drugačije određeno. Radnu dozvolu za zapošljavanje stranca izdaju nadležne službe za zapošljavanje na osnovu zakonskih propisa o zapošljavanju stranaca, a to su:

Zakon o strancima BiH

Zakoni o zapošljavanju stranaca

Zakoni o radu

Nakon dobijene radne dozvole, a da bi stranac otpočeo sa radom, potrebno je osigurati i boravišnu dozvolu (privremeni boravak) koja se dobija u nadležnom terenskom centru Službe za poslove sa strancima BiH. Stranac ne može početi igrati fudbal ili voditi tim u BiH na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak. Stranac može raditi u BiH samo na osnovu one radne dozvole na osnovu koje mu je odobren privremeni boravak. Na osnovu radne dozvole, stranac može raditi u BiH samo na onom radnom mjestu ili na onoj vrsti poslova za čije je obavljanje radna dozvola izdata, te na osnovu koje je strancu odobren privremeni boravak u BiH. Privremeni boravak po osnovu radne dozvole odobrava se na period važenja radne dozvole uz dodatnih 30 dana, ali ne duže od jedne godine.

U skladu sa članom 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača Nogometnog saveza BiH fudbaler ima pravo nastupa za klub tek po dobijanju boravišne dozvole (privremeni boravak).

Za fudbalere profesionalce odnosno fudbalere koji sa klubom imaju zaključen Ugovor o radu klub je dužan da uplaćuje doprinose, koji se plaćaju na plate iz radnog odnosa, posebno doprinose za penziono – invalidsko osiguranje, isto kao i za državljane BiH. Strani državljani ne mogu potpisivati amaterske ugovore / Ugovor igrača amatera, s obzirom na to da na osnovu tih ugovora ne ostvaruje primanja, nije osiguran niti mu nadležne službe na osnovu takvog ugovora mogu izdati radnu dozvolu, a kasnije privremeni boravak u Bosni i Hercegovini. Ako se pojavi takav igrač u zapisniku, službena lica (delegat) bez uvida o rješenje o privremenom boravku ne mogu dopustiti nastup, a u slučaju da takav igrač previdom službenih lica nastupi, smatrat će se da on nije imao pravo nastupa, te da njegov tim sljeduju sportske sankcije.

U istom pravilniku članom 64. određeno je da 'Sa igračem koji je odabrao igranje nogometa/fudbala kao svoju profesiju obavezno se zaključuju ugovori o radu koji sadrže obavezne elemente propisane nacionalnim, odnosno entitetskim propisima, te propisima NS/FS BiH i FIFA Pravilnika o statusu i transferu igrača.'

Želimo istaći i član 18.4. FIFA-inog RSTP-a, koji naglašava da je obaveza Kluba da igraču osigura svu potrebnu dokumentaciju, kako bi on zakonski imao pravo boravka i rada u tom gradu i državi.

U proteklim mjesecima raskinuli smo brojne ugovore igračima iz entitetskih liga, koji su strani državljani, a koji su imali amaterske ugovore, kako bi ih blagovremeno sačuvali odgovornosti zbog nezakonitog boravka u BiH. Također, u međunarodnim okvirima dobili smo nekoliko sporova za igrače čiji klubovi nisu ispoštovali svu zakonsku proceduru prilikom njihovog zaposlenja u stranim državama", poručili su iz Sindikata profesionalnih nogometaša.