Svijet
0

Raste broj žrtava eksplozije u Čečeniji

NINA
Broj žrtava današnjeg terorističkog bombaškog napada u mjestu Znamenskoe u Čečeniji popeo se na najmanje 15, dok je između 20 i 34 osoba povrijeđeno.

Na policijsko vozilo prvo je otvorena vatra i tom prilikom ubijen jedan policajac, a kada je stigla ekipa isljednika i prišla vozilu, aktivirana je bomba snage, prema prvim podacima, osam kilograma trotila.

Predsjednik Čečenije Alu Alhanov, koji je lično preuzeo kontrolu nad istragom, odgovornost za taj teroristički akt pripisao je čečenskim separatistima Šamila Bašajeva.

Prema njegovim riječima, poginulo je 14, a ranjeno 20 ljudi, dok je premijer te ruske nemirne republike naveo podatak od 15 poginulih i 24 povrijeđenih.

Iz kliničkog centra u čečenskom glavnom gradu Groznom navedeno je da su se za pomoć obratile 34 osobe, da je 20 teže ranjeno, s ozljedama od gelera. Među poginulima 10 je pripadnika policije, jedan iz Federalne službe sigurnosti i troje civila, od kojih su dvoje tinejdžeri stari 13 i 14 godina.

Jedna od žrtava terorističkog akta je dječak koji je u trenutku eksplozije prolazio na biciklu. Na vijest o napadu u Čečeniji ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da to samo potvrđuje potrebu za donošenjem brzih mjera za osiguranje granice zemlje na sjevernom Kavkazu.