Turska ključna u procesu
134

Putin ponudio rješenje za gas: Količine iz Sjevernog toka možemo slati prema EU kroz Turski tok

V. K.
Vladimir Putin (Foto: Twitter)
Vladimir Putin (Foto: Twitter)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je govor na događaju u Moskvi koji se odnosi na energetsku situaciju u Rusiji te je poručio kako je Rusija i dalje spremna snabdijevati Evropu energentima.

Uprkos situaciji na Sjevernom toku 1 koji je značajno oštećen, Putin je izjavio kako Rusija može isporučivati gas Evropskoj uniji preko jednog kraka Sjevernog toka koji je i dalje ispravan.

"Lopta je, kako kažu, na strani Evropske unije. Mi nikoga ne ograničavamo, a spremni smo i da isporučimo dodatne količine u periodu jeseni i zime. Što se tiče ruskog gasa, mi ćemo sigurno plasirati našu robu na svjetska tržišta", rekao je Putin.

Nakon toga, Putin je objasnio kako bi se količina gasa koja je prolazila kroz Sjeverni tok mogla prebaciti kroz gasovod koji prolazi kroz Crno more.

"Na taj način, napravili bismo glavnu rutu za snabdijevanje Evrope gasom preko Turske. Turska bi u tom procesu postala najveće gasno čvorište za Evropu. To bismo uradili, naravno, samo ako su naši partneri zainteresovani za to", poručio je ruski predsjednik.

Tokom govora, predsjednik Rusije se osvrnuo i na situaciju sa Sjevernim tokom te je naglasio kako napad na infrastrukturu podriva energetsku sigurnost cijelog kontinenta.

"Logika je cinična. Uništiti, blokirati izvore jeftine energije, lišiti milione ljudi gasa, toplote, struje i drugih resursa i natjerati ih da sve to kupuju po mnogo višim cijenama", zaključio je Putin.