Zapadno od Avdivke
10

Ratne mape iz Ukrajine pokazuju dvije opcije za ruske napredovanje u Donjecku

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Konačni ciljevi ruskih snaga koje se guraju prema zapadu iz zauzetog grada-tvrđave Avdivka ostaju nejasni, prema Institutu za proučavanje rata (ISW), dok Kijev pokušava zaustaviti ofanzivu u Donjeckoj oblasti i pripremiti se za veći ljetni napad.

Ruska grupa koja je zauzela Avdivku u februaru sada prodire u ruralna područja zapadno od grada, u onome što je nezavisni think tank ISW opisao kao trostruku akciju kojom se želi probiti nove ukrajinske odbrambene linije uspostavljene nakon gubitka Avdivke.

"Ruske snage imaju priliku birati među višestrukim taktičkim smjerovima za buduće napade u blizini Avdiivke, ali ostaje nejasno gdje će usmjeriti svoje napore u bliskoj budućnosti", napisao je ISW u svom ažuriranju.

Naveli su da je nekoliko istaknutih vojnih blogera tvrdilo je da ruske snage provode ofenzivne operacije u blizini Keramika kako bi napredovale prema Arkhanhelskeu, ali također pokušavaju napredovati zapadno od područja Ocheretyne prema Sokilu i jugozapadno prema liniji Novoprokovske-Novoselivka Persha.

"ISW i dalje procjenjuje da stalna ruska stabilizacija njihovog istaknutog sjeverozapadno od Avdivke stavlja rusku komandu pred izbor ili nastavka guranja na zapad prema saopćenom operativnom cilju u Pokrovsku ili pokušaja kretanja prema sjeveru kako bi se provele moguće komplementarne ofanzivne operacije s Rusima napor oko Chasiv Yara", piše ISW.

Chasiv Yar je sedmicama bio središte borbi na istočnom frontu. Grad se nalazi samo šest milja istočno od Bahmuta, koji je dugo bio žarište na Donjeckoj fronti, čak i nakon što je pao u ruke ruskih snaga u maju 2023. Chasiv Yar, koji su sada napustili gotovo svi predratni stanovnici, bio je vitalna pozornica tačka za ukrajinske snage koje se bore u Bahmutu.

Grad se nalazi na brdu s prekrasnim pogledom na okolicu. To je djelomično razlog zašto je Ukrajina odlučila utvrditi naselje nakon što je Moskva potaknula pobunu u Donbasu 2014. Chasiv Yar je bio dom važne vojne bolnice, a kasnije je služio kao stožer operacije združenih snaga Kijeva protiv Rusije i njezinih lokalnih opunomoćenika.

Grad je također ulaz u gradove Kramatorsk i Slovyansk, oba strateška cilja za moskovske snage u njihovom nastojanju da zauzmu cijelu regiju Donjecka.

Pokrovsk je, s druge strane, oko 26 milja sjeverozapadno od Avdivke. Nalazi se na raskrižju dviju glavnih cesta koje vode prema gradu Donjecku i Bahmutu, kao i željezničke pruge koja vodi kroz Avdivku. Uspješan prodor sve do Pokrovska otkrio bi južna krila Chasiv Yara, Kramatorsk i Slovyansk.