Namijenjeno ubijanju
55

Objavljen snimak eksplozije ruskog "Iskandera" napunjenog kasetnom municijom iznad Odese

F. H.
Dvorac u plamenu
Dvorac u plamenu
Istraga vjeruje da je rusko vojno vodstvo 29. travnja namjerno pogodilo grad Odesu balističkom raketom Iskander opremljenom kazetnom bojevom glavom kako bi ubilo što više civila.

"Rusija cinično zanemaruje sve norme međunarodnog humanitarnog prava. Neprijatelj je jučer navečer kukavički napao Odesu. Pet osoba je poginulo, a više od 30 je ranjeno. Među ranjenim je dvoje djece i trudnica. Pet osoba je u izuzetno kritičnom stanju", poručio je ukrajinski glavni tužitelj Andrii Kostin.

Kostin je potvrdio da je Rusija izvela napad koristeći balistički projektil Iskander opremljen bojnom glavom kazetne municije. Ovo je neselektivno oružje čija uporaba može dovesti do značajnih civilnih žrtava.

Metalni fragmenti i ostaci projektila prikupljeni su u radijusu od 1,5 km od mjesta događaja.

Kostin je naglasio da istraga ima osnove vjerovati da su odluku o upotrebi takvog oružja namjerno donijeli ruski vojni oficiri kako bi ubili što više miroljubivih Ukrajinaca.

"Istraga je u toku. Pronaći ćemo i kazniti one koji izdaju zločinačke naredbe za napad na mirne ukrajinske gradove", naveo je Kostin.

Ruska vojska izvela je raketni napad na grad Odesu. U kući bivšeg zastupnika Serhiija Kivalova, koja je u vlasništvu Međunarodnog humanitarnog univerziteta, izbio je požar. Među povrijeđenima je i Kivalov.