"Lopovi, lopovi, lopovi..."
92

UŽIVO / Protesti širom Slovenije, građani traže smjene vlasti

Klix.ba
Foto: 24ur.si
Foto: 24ur.si
Na Trgu republike u Ljubljani okupilo se oko 10.000 demonstranata. Protest obezbjeđuje ogroman broj policajaca, a do sada nije bilo incidenata.

Protesti u Sloveniji su počeli krajem novembra u Mariboru, a tamošnji građani su tražili ostavku gradonačelnika kojeg su prozivali za korupciju. Nakon toga protesti su počeli i u drugim gradovima, poput ljubljane gdje povrijeđeno nekoliko građana, ali i policajaca.

Na jednom od transparenata građani su napisali: "Janšina garnitura je diktatura, dolje ova korumpirana vlast i pravosuđe", prenose slovenski mediji. Građani na trgu u Ljubljani uzvikuju: "Lopovi, lopovi, lopovi..."

Građani su proteste organizirali putem društvene mreže Facebook i traže ostavke premijera Janeza Janše i formiranje prijelazne vlade.

Okupljanje je počelo oko 16.00 sati, a učesnici protesta nose transparente sa porukama poput "Odstranimo korupcijsku vladu, lopove u smeće!", dok je na zgradi NLB banke okačen transparent "Bankari, gotovi ste!".

Ovaj protest, pod sloganom "Sve-slovenački ustanak", trebalo bi da danas bude održan i u Mariboru, Novoj Gorici i Ptuju - prenose slovenski mediji.

Napomenimo i to da je danas poslijepodne na Trgu republike svirao bend Dubioza Kolektiv, a okupljeni demonstranti su pjevali s njima pjesme Firma Ilegal, Vratit će se Valter, Kokuz...