Australija
0

Protekla decenija najtoplija otkako se mjere temperature

FENA
Protekla decenija u Australiji najtoplija je otkako se mjere temperature i svaka decenija od 1950. godine bila ja toplija od prethodne, saopćila je u srijedu vodeća naučna agencija australske vlade.

Trinaest najtoplijih godina otkako se mjere temperature zabilježeno je od 1997. godine, navodi Organizacija Commonwealtha za naučno i industrijsko istraživanje u svom redovnom godišnjem klimatskom izvještaju, prenosi DPA.

Nastavak trenda da je od 1950-ih godina svaka decenija toplija od prethodne zabilježen je i tokom protekle decenije koja je bila toplija za 0,5 stepeni od prosječne temperature deceniju ranije.

Nivo ugljen dioksida u atmosferi sada su viši nego ikada u posljednjih 800.000 godina, tvrdi se u izvještaju.

Agencija navodi da će maksimalne dnevne temperature rasti od jedan do pet stepeni do 2070. godine. Protekle dvije godine bile su hladnije od prosjeka i najvlažnije otkako se mjere tempereture, s velikim poplavama zabilježenim u svakoj od njih.

  • Uprkos tome, protekla decenija bila je, međutim najtoplija otkako se mjere temperature u Australiji, izjavio je Karl Breganza, direktor odjela za nadzor klime Meteorološkog zavoda Australije.

U izvještaju se navodi da je prosječni nivo mora od 1880. godine porastao za 210 milimetara.

Breganza je izjavio kako bi izvještaj trebao uvjeriti javnost da je globalno zagrijavanje stvarnost i da se tempo klimatskih promjena ubrzava.

  • U geološkoj historiji Zemlje, globalne promjene ovakvog obima dešavaju se veoma rijetko. One se dešavaju sada jer mi kopamo fosilna goriva i u osnovi ih sva sagorijevamo. Sve se to dešava veoma, veoma brzo, kazao je Breganza.

Australija, najveći svjetski izvoznik uglja, oslanja se na ugalj zadovoljavajući tako više od 80 posto svojih energetskih potreba.

Australija ima prosječnu emisiju od 20,5 tona ugljen dioksida po osobi, u poređenju s 19,7 tona u Sjedinjenim Državama, 4,5 tona u Kini i samo 1,1 tonu u Indiji.