Lovac na meteorite iz Arizone
0

FOTO / Prošao 70 zemalja u potrazi za "blagom s neba"

Klix.ba
Michael Farmer
Michael Farmer
Amerikanac Michael Farmer, 40-godišnjak iz Arizone, jedan je od 20-ak lovaca na meteorite koji se u potpunosti posvetio ovom zanimanju. U potrazi za dijelovima ovih nebeskih tijela od 1990. godine prošao je oko 70 zemalja, a nije zaobišao ni Rusiju, koja se proteklih dana našla u centru pažnje nakon što su padom meteorita povrijeđene stotine ljudi. U razgovoru za National Geographic govorio je o svom neobičnom poslu.

Za slučaj u Rusiji kaže da je historijski i da će zauvijek ostati zapamćen.

"Svi žele komadić meteorita, a mi ga želimo proučavati s naučne tačke gledišta. Preliminarni podaci NASA-inog laboratorija kažu da je palo oko 7.000 tona", kaže Farmer.

Na pitanje koliko ima meteorita za koje se zna da su pali na Zemlju, odgovara da ih je nekoliko stotina hiljada.

"Naravno, na planeti ih je na milione, ali ih mi još nismo pronašli. Veći dio Zemlje je neprohodan, tu su guste šume, džungle, okeani... Meteoriti koji padnu u okean su izgubljeni, nestanu na dnu", ističe lovac na meteorite koji najčešće radi u Sahari, jer ih je tu najlakše uočiti.

Ne krije da se prilikom "lova" susreće sa brojim izazovima.

"Obično dođete na mjesto gdje vlada haos jer niko zapravo ne zna puno o tome šta se desilo. U Africi i drugdje lokalno stanovništvo ne razumije šta se dešava, njih više zanima kako će preživjeti dan, ali istog trenutka kad se neko pojavi i kaže: "Platit ću vam da nađete ovu stijenu", selo se isprazni i pojavi se puno komada", priča Farmer.

Njegov posao je opasan, nekoliko puta je bio opljačkan, a znao je završiti i u zatvoru. U Omanu je iza rešetaka proveo dvije godine zbog "nelegalnih iskopavanja", a u Keniji je opljačkan i pretučen.

"Opasno je jer ovaj posao uključuje novac, a ljudi taj novac žele", kaže Michael.

Od najvrednijih komada koje je pronašao ističe tri s Mjeseca, pronađena na Bliskom istoku. Sedmicu kasnije jedan od njih je prodao za 100.000 dolara, a bio je veličine oraha. U Kanadi je sa svoja tri partnera našao 53 kilograma veoma rijetkih meteorita koji su prvi put otkriveni 1931. godine, a datirali su od prije 4,5 milijarde godina. Sada se nalaze u Kraljevskom muzeju Ontario u Torontu.

Farmer u Keniji
Farmer u Keniji
Farmer širom svijeta organizuje izložbe svojih pronalazaka, a muzeji ga često pozivaju da gostuje kod njih. Kaže da ima više skladišta u kojima ostavlja svoj "ulov".

O hapšenju u Omanu kaže da je uslijedilo jer ta zemlja nema zakon koji bi regulisao njegovu aktivnost.

"Jednostavno ih je uznemiravalo što odnosimo toliko meteorita, a jedini zakon za koji su nam mogli pripisati da ga kršimo je onaj koji reguliše operacije iskopavanja. Ipak, dobili smo slučaj jer nismo imali opreme za iskopavanje. Kupili smo stijene s površine pustinje, a sudija je rekao: 'Ako to može raditi i dijete, onda to nije iskopavanje'. Potom sam odmah pušten i poslan kući", izjavio je Farmer.