Postoji strah od cunamija
45

Proglašeno stanje najviše uzbune na indonežanskom ostrvu nakon što je vulkan tri puta eruptirao

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zbog obnovljene erupcije vulkana u Indoneziji na snazi je naredba za evakuaciju stanovništva, a došlo je i do otkazivanja letova i zatvaranja aerodroma.

Vulkan visok 725 metara na ostrvu Ruang eruptira od sredine aprila, predstavljajući prijetnju onima koji žive u blizini i zračnom saobraćaju u regionu.

Vulkan je u utorak eruptirao tri puta, izbacivši u nebo oblake lave i pepela, što je dovelo do izdavanja najviše uzbune u kojoj je navedeno da postoji mogućnost da se pojavi cunami izazvan vulkanskim materijalom koji je završio u okeanu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ruang se nalazi nedaleko od obale većeg ostrva Tagulandang, odakle su vlasti pozvale više od 12.000 osoba da se evakuišu, prenosi CNN.

Snimci koje je objavila Nacionalna uprava za katastrofe (BNPB) u pokazuju ljude koji čekaju evakuaciju u lukama i velike oblake pepela.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Posljednje erupcije su dovele do zatvaranja najmanje sedam aerodroma, uključujući međunarodni aerodrom Sam Ratulangi. Obližnje škole su također zatvorene kako bi se djeca zaštitila od vulkanskog pepela.

Regionalni prevoznik Air Asia saopćio je da je otkazao 21 let nakon nove erupcije.

Erupcija u aprilu je poremetila više od 200 letova, a stotine stanovnika koji žive blizu vulkana je evakuisano zbog straha da bi moglo doći do cunamija kao 1871. godine.