Svijet
8

Problem Sirije: Danas pokušaj zbližavanja stavova SAD-a i Rusije

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država John Kerry danas boravi u Moskvi gdje će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dva će državnika pokušati prevazići razlike u vezi s političkim procesom koji bi trebao dovesti do kraja građanskog rata u Siriji, a u koji su obje zemlje direktno ili indirektno umiješane.

Pored sastanka sa Putinom, Kerry će se susresti i sa svojim kolegom Sergejem Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije.

Najveće razilaženje između stavova Washingtona i Moskve je u budućoj ulozi trenutnog predsjednika Sirije Bašara al-Asada. SAD smatraju da Asad treba napustiti mjesto čelnika države, dok ruska strana predlaže izbore na kojima će se građani izjasniti o navedenoj opciji.

Prije samog sastanka zvanična Moskva je optužila Washington da "teroriste u Siriji dijeli na dobre i loše".

Ruske zračne snage sedmicama učestvuju u bombardovanju pozicija Islamske države, a SAD ih optužuje kako u tom procesu ciljaju i "umjerene pobunjenike".

Koalicija predvođena Washingtonom još od septembra 2014. godine učestvuje u kampanji protiv IDIL-a, ali za razliku od Moskve napade ne koordinira sa zvaničnim Damaskom.