Uzrok se istražuje
0

Afroamerikanac u SAD-u preminuo nakon policijske intervencije, žalio se da ne može disati

A. L.
Foto: X
Foto: X
Objavljen je video na kojem se čuje kako muškarac afroameričkog porijekla iz države Ohio, tokom policijske akcije, govori da ne može disati dok ga oni drže na podu s licem prema dolje u jednom noćnom klubu. Kasnije je muškarac preminuo u bolnici.

Smrtonosni sukob je započeo nesrećom jednog vozila u noći 18. aprila. Policija je saopštila da je Frank Tyson udario u stub tokom vožnje, ostavio svoj automobil i potom krenuo prema obližnjem baru.

"Molim vas, izvedite ga odavde, odmah", kaže žena dok policajci ulaze u bar.

Snimak kamere pokazuje kako policajci prilaze 53-godišnjem Tysonu, koji zauzvrat obara barsku stolicu i govori policajcima da dovedu šerifa. Zatim pokušavaju da mu stave lisice, što je navelo Tysona da pozove pomoć.

"Pokušavaju da me ubiju", govori Tyson tokom policijske akcije.

Policajci su ga na kraju uspjeli spustiti na tlo, u tom trenutku se čini da je jedan policajac pritisnuo svoje koljeno u Tysonov gornji dio tijela, gdje je ostalo oko 30 sekundi, pokazuje video.

"Ne mogu da dišem. ne mogu disati. Na vratu ste mi", kaže im Tyson.

Kada mu policajac ukloni koljeno, Tyson ponovo kaže da ne može da diše.

Tyson je prestao da se miče ubrzo nakon toga i ostao je na podu bara nekoliko minuta. Za to vrijeme mogu se vidjeti policajci kako mu pregledavaju novčanik i razgovaraju sa prolaznicima i posjetiteljima bara. U jednom trenutku jedan od policajaca kaže:

"Oduvijek sam želio da budem u kafanskoj tuči. Ne znam da li se ovo računa."

Policajci su osam minuta nakon što su mu stavili lisice posumnjali da Tyson ne diše jer je nepomično ležao. Kasnije medicinski tim dolazi po njega i odnosi ga na nosilima u kola hitne pomoći. Muškarac je kasnije preminuo u bolnici.

Uzrok njegove smrti se čeka. Službenici koji su uključeni stavljeni su na administrativno odsustvo.

Ovaj slučaj podsjeća na smrt Georga Floyda u Minneapolisu prije četiri godine. Tada je policajac Derek Chauvin klečao na Floydovom vratu više od devert minuta dok mu je ovaj govorio da ne može disati. Poslije njegove smrti širom Sjedinjenih Američkih Država i svijeta održani su protesti.

SAD