Svijet
0

Princ Harry: Diana je bila najbolja majka na svijetu

FENA
Porodica princeze Diane u petak je dostojanstveno obilježila desetu godišnjicu njene smrti, a mlađi sin slavio ju je kao "najbolju majku na svijetu".

Londonski biskup iskoristio je svoju propovijed na memorijalnoj službi da pozove na okončanje svađa između Dianininih obožavatelja i klevetnika, a svećenik koji je predvodio godišnji pomen izjavio je kako bi sada vremenu trebalo pustiti da donese sud.

"Izgubiti roditelja tako iznenadno i u tako mladim godinama neopisivo je šokirajuće i tužno", izjavio je princ Harry tokom memorijalne službe u Kapeli čuvara u blizini Bakingemske palače, javio je AP.

"To je bio događaj koji je promijenio naše živote zauvijek, kao što se to moglo desiti svakome ko je izgubio nekoga te noći", izjavio je Harry, koji je imao 12 godina kada je Diana poginula.

"Ali ono što je daleko najvažnije za nas je da se u budućnosti sjećamo naše majke onako kako bi željela ostati upamćena: zabavna, velikodušna, realna i u potpunosti iskrena", kazao je.

Dianini obožavatelji, od kojih su mnogi sumnjičavi prema uzroku njene pogibije i tuzi princa Charlesa, vezali su bukete cvijeća, pjesme i portrete za kapije njenog bivšeg doma.

Petak je bio dan za emitovanje snimaka s njenog vjenčanja i sahrane, i za svađe ko je bio u pravu u ko u krivu oko njenog propalog braka.

To je bio samo još jedan dan za ponavljanje pitanja o tome kako je došlo do toga da Diana pogine u saobraćajnoj nesreći sa svojim dečkom Dodijem Fayedom, a Daily Telegraph je objavio esej u kojem objašnjava "zašto imamo pravo da plačemo za Dianom".

Za Harryja i njegovog starijeg brata, princa Williama, to je bilo jednostavno odavanje počasti voljenoj majci.

"Za nas, dvojicu, njenu najvoljeniju djecu, ona je jednostavno bila najbolja majka na svijetu. Dok je bila živa, mi smo uzimali zdravo za goitovo njenu neosporenu ljubav prema životu, njene šale i smijeh. Ona je bila naš čuvar, prijatelj i zaštitnik. Ona nikada nije dopustila da njena čista ljubav ostane neizgovorena i nepokazana", izjavio je Harry.

Harry i William zaslužni su za organizaciju podnevne službe, ali su mnogi krivili Charlesa za bijes izazvan pozivom njegovoj trenutnoj supruzi da prisustvuje službi.

Camilla, koju je Diana krivila za raspad svoga braka, odlučila je da ostane kući. Ta odluka je uslijedila brzo nakon što je Mail on Sunday objavio komentar Dianine prijateljice, Rose Monckton, u kojem tvrdi kako bi princeza bila "zapanjena" da je Camilla pozvana.