Svijet
0

Preljuba više nije krivično djelo u Južnoj Koreji: Zakon donesen, skočile cijene kondoma

Piše: M. N.
Prema dosadašnjem zakonu u Južnoj Koreji, ukoliko biste izvršili preljubu i na taj način razočarali svog bračnog partnera završili biste u zatvoru zbog toga.

Zakon prema kojem je preljuba bila krivično djelo bio je na snazi 62 godine, ali Ustavni sud Južne Koreje je u četvrtak napravio izmjene zakona prema kojem je preljuba zločin, kazavši kako je to kršenje nacionalnog ustava Istočne Azije.

"Preduvjet ljudskog dostojanstva i prava da nađe sreću je za svakog pojedinca koji treba imati prvo da izabere svoju sudbinu. I ovo pravo da izabere svoju sudbinu uključuje pravo da imate seks i birate partnera", navedeno je u obavještenju suda.

Do sada je svako ko bi prevario supružnika mogao završiti prvo na sudu, a potom dvije godine u zatvoru. Ista kazna važila je i za treću stranu koja je učestvovala u preljubi.

Prema obavještenju, zakon se promijenio jer se i društvo Južne Koreje promijenilo. Zakon je prvobitno donesen kako bi zaštitio žene. Znali smo da muškarci koji su ekonomski i društveno jači iskorištavaju žene. I ako je muškarac osuđen to će ženi dati više snage u brakorazvodnoj parnici.

"Žene su sada više aktivne ekonomski i društveno i nisu ekonomski slabije", napisao je sudija.

No, nisu svi bili za ovu izmjenu zakona. Mnogi su se obrušili na sudije kazavši kako je to narušavanje borbe za instituciju porodice u ovoj zemlji. Naime, 40 posto brakova sklopljenih od 2000. godine u ovoj zemlji je u fazi razvoda. A između 2000. i 2006. godine najmanje 47,1 posto tih razvoda je zbog preljube.

Prema starom zakonu osuđeno je 5.500 osoba, ali nisu svi završili iza rešetaka.

Nakon izmjene zakona proizvođači kondoma su počeli "trljati ruke" jer su 25 minuta nakon objave povećali cijene kondoma za 15 posto.