Nogometna legenda
328

Predsjednik Liberije sam sebi smanjio plaću kako bi spasio ekonomiju države

Klix.ba
George Weah (Foto: EPA-EFE)
George Weah (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Liberije George Weah saopćio je kako je smanjio svoju plaću za 25 posto kako bi doprinio poboljšanju teške ekonomske situacije u državi, javljaju liberijski mediji.

"S obzirom na sve gore stanje privrede, danas vas obavještavam da ću smanjiti svoju plaću i prihode za 25 posto", rekao je Weah.

Bivši profesionalni nogometaš u Evropi zauzeo je prošle sedmice predsjedničku funkciju u zapadnoafričkoj državi. On je preuzeo dužnost svoje prethodnice Ellen Johnson Sirleaf koja je stupila na funkciju 2006. godine kao prva izabrana predsjednica Liberije. Ponovo je izabrana u 2011. godini.

Na početku preuzimanja liderske pozicije Weah je naglasio kako se Liberija suočava s teškom ekonomskom situacijom.

"Naša ekonomija je slomljena. Naša vlada je slomljena i naša valuta je u padu dok rastu inflacija i nezaposlenost. Naše devizne rezerve su na najnižem nivou", upozorio je Weah.

Weah je oduvijek bio nogometna zvijezda i smatra se jednim od najčuvenijih Afrikanaca koji su ikada igrali nogomet. Igrao je za nekoliko evropskih klubova uključujući Monaco, PSG, AC MIlan, Manchester City i Chelsea. Dio njegove plaće odsad će ostajati u državnom budžetu i usmjeravat će se u sektore kojima novac bude najpotrebniji.