Svijet
0

Potresi i u Tadžikistanu i Uzbekistanu

FENA
Snažan potres, jačine pet, od ukupno 12 stepeni na skali koja se za mjerenje potresa koristi u centralnoj Aziji, u utorak je pogodio Tadžikistan, saopćeno je u seizmičkoj stanici u gradu Dušanbe.

Epicentar potresa je bio 295 kilometara udaljen od tog grada, u planinskoj oblasti Afganistana, dok je u prijestonici Tadžikistana, Tadžiku, izmjeren potres jačine 4,5 stepeni u kome, prema dosadašnjim izvještajima nije bilo žrtava ni veće štete.

Ovaj potres se osjetio i u Uzbekistanu, u čijem je glavnom gradu Taškentu jačina potresa iznosila tri stepena na skali koja se koristi u centralnoj Aziji.

Samo dan nakon cunamija, u kome je prema dosadašnjem bilansu 28 osoba izgubilo život, slabiji potres osjetio se u utorak ujutro i na Solomonskim otocima.

Potres jačine 6,2 stepena Richterove skale izmjeren je u području 350 kilometara udaljenom od glavnog grada Honiare, na otoku Guadakanal, na dubini od 10 kilometara.

Potres jačine 6,2 stepena, koji je u utorak pogodio planinsku oblast Hindu Kush u Afganistanu, osjetio se i širom Pakistana i Indije, ali nije načinio veću štetu.

Vlasti u Faizabadu, glavnom gradu afganistanske provincije Badakshan, koji je bio najbliži epicentru potresa pokušavaju stupiti u kontakt s drugim oblastima pogođenim potresom kako bi procijenile eventualnu štetu, prenijele su agencije.

Potres se osjetio i u Pakistanu, gdje je izazvao paniku, s obzirom na to da su u toj zemlji u oktobru 2005. godine u potresu poginule 73.000 ljudi.