Tripoli
0

Porodice našle smještaj u Gadafijevom kompleksu

SRNA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Kompleks svrgnutog libijskog predsjednika Muamaera Gadafija "Bab al Azizija" u Tripoliju, nekada je bila neprobojna tvrđava ali šest mjeseci nakon pada prijestonice u ruke pobunjenika u zgradama je utočište pronašlo nekoliko desetina porodica.

Porodice su se uselile u zgrade, koje su ostale čitave uprkos okolnim ruševinama.

Analitičari navode da njihov postupak, izvršen uglavnom iz ekonomskih razloga, ukazuje na postojanje razlika u libijskom društvu.

Sa jedne strane bila je progadafijeva elita, koja je imala koristi od njegove darežljivosti a sa druge običan narod, koji prema  regionalnim standardima nije bio siromašan, ali je vidio samo mali dio velikog libijskog energetskog bogatstva.

Pobunjenici su prisilili Gadafija da napusti svoje uporište u Tripoliju sačinjeno od velikog kompleksa kuća, kancelarija i skladišta,  a koje je  tokom sukoba bilo u nekoliko navrata meta borbenih aviona NATO. 

Pobunjeničke snage spalile su, opljačkale i oskrnavile nekada zabranjeni simbol autokratske vlasti.

Samo nekoliko dana nakon pada kompleksa u pobunjeničke ruke, nastavnik hemije Madžid uselio se sa svojom višečlanom porodicom u jednu od vila u kojoj je, kako se vjeruje, nekad živio vojni oficir.
Prema njegovim riječima, prije dok je automobilom prolazio pored kompleksa, nije se usuđivao ni da pogleda u tom pravcu i da nikada nije ni sanjao da će nekada moći da uđe.

Ostale porodice, koje su se uselile nisu pronašle tako dobar smještaj poput Madžidove porodice. Mnogi žive u uništenim kancelarijama i sobama bez struje i vode.

Međutim, nisu se samo porodice uselile u kompleks jer su se tu skoro pojavili i štandovi na kojima prodavci nude sve od hrane do odjeće i elektronskih aparata.

Vladajući Nacionalni prelazni savjet (NTC) još nije objavio konkretne planove za kompleks ali postoje glasine da će biti preuređen u park.