Svijet
23

Porodica ubijenog Zemira Begića: Samo želimo pravdu

Klix.ba
Denis i Rasim Begić i amidža Esad Begić (Foto: Kyle Munson, The Des Moines Register)
Denis i Rasim Begić i amidža Esad Begić (Foto: Kyle Munson, The Des Moines Register)
Zemir Begić, koji je ubijen u St. Louisu, je najstariji od četvero braće i sestara, a živio je u mjestu Waterloo. Brutalno ubistvo je izazvalo burne reakcije bh. državljana i javnosti u SAD-u jer je ovaj 32-godišnjak ubijen čekićem. Njegova porodica samo želi pravdu i istinu.

"Pravda za Zemira je sve što želim", rekao je najmlađi brat Rasim, dvadesetogodišnjak i student medicine na Univerzitetu u Južnoj Dakoti. Vratio se ovog vikenda u Waterloo kod svog rođaka Asmira Begića, gdje su se okupili rodbina i prijatelji ubijenog Zemira.

Rasim je u više navrata na Twitteru koristio hashtag #JusticeforZemir.

Zemir je bio vodoinstalater, imao je crni pojas u karateu. Prije četiri mjeseca se preselio u St. Louis zbog posla, a i njegova zaručnica ima porodicu u gradu. Njegova sestra i dva brata su sada u Sioux Fallsu sa svojom majkom Feridom Alagić.

Na stranici GoFundMe prikupljeno je više od 32.000 dolara od više od 500 donatora za troškove sahrane.

"Iskreno, ništa mi nije jasno", dodao je Rasim u komentaru na ubistvo brata, koji mu je postao pravi uzor otkako su napustili BiH 90-ih godina.

Policija je, objašnjavajući napad koji su izvela četiri tinejdžera, opisala Begićevu smrt riječima da je bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

"Mislim da nisu bili svjesni kako ozbiljna i teška situacija će nastati od svega toga. Mislim da djeca u tim godinama ne razmišljaju o tome", rekao je Zemirov rođak Asmir.

Asmir i njegova porodica su bili među 15.000 izbjeglica koje su pobjegle u Hrvatsku i tamo su proveli dvije godine. Poslije toga su izbjegli u Ameriku. Asmir od 1997. godine živi u Iowi.

"Ne mogu prestati razmišljati o tome kako se to dogodilo", rekao je Denis, Zemirov brat. "Pokušavam zaboraviti i sjećati se samo lijepih uspomena na mog brata".

Denis, koji sada radi u skladištu u Sioux Fallsu, se uspio malo nasmijati kada se sjetio kako je njegov brat volio pjevati pod tušem. Tada su živjeli zajedno u Phoenixu.

Zemirova majka je dobila Facebook poruku usred noći od svog brata. "Samo je pala na koljena, nije mogla vjerovati u to", rekao je Rasim i dodao kako je mislio da je sve san kada ga je majka probudila kucajući na vrata.

Sestra Denisa je počela plakati i vrištati kada je čula da je njen brat ubijen.

Denisa je na GoFundMe napisala: "Dio mog srca je zauvijek uništen. Želim da se moj brat vrati, on me uvijek štitio. Život nikada neće biti isti. Volim te, do skorog susreta. #JusticeForZemir".

Ova porodica samo želi pravdu za ubijenog Zemira Begića. To će prepustiti sudstvu, a iako to neće vratiti njihovog sina i brata oni to moraju prihvatiti i živjeti s činjenicom da njega više nema.

Podsjećamo, za Zemirovu smrt je optužen sedamnaestogodišnji Robert Mitchell, a druga dvojica osumnjičenih, koji su u pritvoru, su maloljetnici i imaju 15 i 16 godina. Za jednom osobom se još uvijek traga. Nakon ubistva su stotine Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkom gradu St. Louisu izašli na ulice toga grada kako bi još jednom skrenuli pažnju tamošnjim vlastima i policiji na svirepo ubistvo Zemira Begića koji je mučki ubijen na ulici grada u kojem živi oko 70.000 bh. građana.