Svijet
0

Poetering s predstavnicima "Gasproma" i "Naftogasa"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Hans-Gert Poetering sastat će se sutra u Bruxellesu s predstavnicima ukrajinskog "Naftogasa" i ruskog "Gasproma", saopćio je Poeteringov kabinet.

Delegacije dviju kompanija koje su u središtu spora o izvozu ruskog gasa preko Ukrajine učestvovat će na zajedničkom sastanku Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta i Delegacija EP za odnose s Rusijom i Ukrajinom.

Rusku delegaciju će predvoditi direktor Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku ruske Dume Konstantin Kosačov, a ukrajinsku zamjenik premijera Hrihorij Nemirija i zamjenik direktora "Naftogasa" Ihor Didenko. Pozitivan je signal to što su obje gasne kompanije u kontaktu s EP-om.

"Saslušat ćemo obje strane, ali želim da naglasim da ugovori moraju biti ispoštovani", istakao je Poetering. "Rusija mora da ispuni obaveze u okviru potpisanog ugovora, a očekujemo i da Ukrajina ne ometa dotok. Pozvat ćemo obje strane da okončaju spor što je prije moguće", naglasio je predsjednik EP-a.