Svijet
0

Podrška Vijeća sigurnosti Ban Ki-Moonu prije turneje po Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u utorak pružilo podršku generalnom sekretaru Ban Ki-moonu pred njegov odlazak na Bliski istok, gdje treba da izdejstvuje prekid sukoba u Gazi između Izraela i Hamasa, objavio je ambasador Francuske Jean-Maurice Ripert.

"Vijeće sigurnosti jednoglasno je dalo svoju podršku na inicijativu generalnog sekretara i ulogu koju treba da odigra da bi ubrzao provedbu rezolucije 1860", izjavio je Ripert, koji predsjedava Vijećem u januaru.

Diplomat je govorio novinarima nakon sastanka nove konsultativne sjednice iza zatvorenih vrata Vijeća o situaciji u Gazi, prvoj od usvajanja u četvrtak rezolucije 1860.

Ova rezolucija, koja poziva na uspostavljanja "hitnog, trajnog prekida vatre, koji će se poštivati, a koja bi dovela do potpunog povlačenja izraelskih snaga u pojasu Gaze", ostaje i dalje mrtvo slovo na papiru.

Ban u srijedu odlazi u Kairo na sedmodnevnu turneju po Bliskom istoku, tokom koje će posjetiti Izrael i okupirane teritorije kako bi razgovarao sa zvaničnicima regiona o što bržem uspostavljanju prekida vatre u Gazi.