Svijet
0

Pocar optužuje Hrvatsku za diplomatski pritisak na Haški sud

FENA
Predsjednik Međunarodnoga suda suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Fausto Pocar optužio je u pismu Ujedinjenim narodima Hrvatsku da diplomatskim pritiskom zbog presude tzv. vukovarskoj trojici želi utjecati na nezavisnost suda, objavili su hrvatski mediji od nedjelje.

Jutarnji list poziva se na izjavu glasnogovornika Haškoga suda Liama McDowella koji je potvrdio postojanje pisma, ali nije htio objaviti pojedinosti. Pismo će, kaže McDowell za Jutarnji, uskoro biti objavljeno u New Yorku.

Pocar će u New Yorku 15. oktobra predati redoviti izvještaj pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, a ovo pismo, piše Jutarnji list, "nije u rangu izvještaja i Hrvatska neće biti izložena opasnosti od bilo kakvih sankcija".

Vjeruje se da u Pocarovu izvještaju koji se odnosi na razdoblje od 1. augusta 2006. do 31. jula 2007. nema nepoznatih pojedinosti, a u tekstu od tridesetak stranica nema komentara o presudi ni o rekacijama na presudu vukovarskoj trojici jer je ona objavljena nakon 31. jula. Večernji list piše kako u Pocarovom izvještaju stoji da "suradnja Hrvatske i Tribunala općenito zadovoljava".

Hrvatski je premijer Ivo Sanader već pismom Faustu Pocaru i Ujedinjenim narodima izrazio nezadovoljstvo presudom "vukovarskoj trojici", zato što je jedan optuženi za zločin na Ovčari 1991. osuđen na 20 godina zatvora, drugi na 5, a treći je oslobođen optužbe.

Jutarnji list piše kako stručnjaci ocjenjuju da Pocar pismom želi "zaštititi dignitet suda i odgovoriti na Sanaderove izjave i aktivnosti. Smatraju da se Pocarov prigovor Hrvatskoj odnosi na politiziranje o pravno još nezavršenom postupku".

Predsjednik suda Pocar ili glavna tužiteljica Carla del Ponte mogli bi usmeno na 62. sjednici spomenuti tu presudu i žalbeni proces koji slijedi, nagađaju hrvatski mediji.