Konačan kraj "pukovnika"
0

FOTO / Pobunjenici slave u Gadafijevoj rezidenciji

SRNA
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici pucaju u vazduh kao znak slavlja u sjedištu pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju, javio je izvještač Reutersa.

Gadafijeve snage pokušale su da odbrane kompleks Bab al Azizija, ali je otpor tokom dana utihnuo, navode izvještači.

NATO je prije nekoliko sati izvršio vazdušni udar na ovaj kompleks, oko kojeg su se u posljednja dva dana vodile žestoke borbe.

Pentagon je saopštio da komanda Gadafijevih snaga više ne postoji, ali da su borci koji su lojalni pukovniku i dalje opasni.

Stotine libijskih pobunjenika opljačkalo je u utorak skladište oružja u kompleksu pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju, koji su prethodno zauzeli, izjavili su očevici.

   Među iznesenim naoružanjem nalazer se i nove snajperske puške u plastičnim kutijama.

   Jedan borac uzvikivao je: "Ovo je kraj, Gadafi je gotov!" Drugi je iznio televizor, stavio ga na zemlju i povikao: "Ovo je za libijski narod!"
   U ostalim dijelovima kompleksa Bab al Azizija još se čuje pucnjava, a pobunjenički borci izloženi su snajperskoj vatri, navode očevici.

   Zvaničnici pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog savjeta izrazili su uvjerenje da se Gadafi nalazi u Tripoliju ili u blizini glavnog grada.

   Portparol ovog tijela rekao je da pobunjenici žele da pronađu Gadafija i uhapse ga, ali da će pukovnik biti ubijen ukoliko pruži otpor.

   Zamjenik libijskog ambasadora pri UN Ibrahim Dabashi izjavio je da će čitava Libija biti oslobođena u roku od 72 sata.

   On je dodao da pobunjenici žele da sude Gadafiju i njegovim sinovima u Libiji, ali da su spremni da razgovaraju o optužnicama Međunarodnog krivičnog suda protiv ovih lica.