Svijet
12

Pilotkinja Nadija Savčenko oslobođena iz ruskog zatvora

Klix.ba
Nadija Savčenko (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Rusija je oslobodila zatočenu ukrajinsku pilotkinju Nadiju Savčenko, koja je postala simbol otpora Rusiji. Savčenko se danas vratila u Kijev u okviru razmjene zatvorenika s dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini.

"Ja sam slobodna", kazala je Savčenko okupljenim političarima i novinarima kada je stigla u Kijev. Šavčenko je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin prije njenog povratka u Ukrajinu. Rekao je kako je to učinio nakon sastanka s rodbinom dva ruska novinara, koja ga je zamolila da pokaže milost prema njoj.

Ona je osuđena na 22 godine zatvora zbog ubistva dvojice ruskih novinara u istočnoj Ukrajini, i negirala je te optužbe. Dvojica Rusa, Jevgenij Jerofejev i Aleksandar Aleksandrov, prebačeni su avionom iz Kijeva u Moskvu.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko na Twitter profilu je napisao: "Predsjednički avion s junakinjom Ukrajine Nadijom Savčenko je sletio".

Savčenko je zarobljena 2014. godine tokom sukoba proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga. Bila je optužena za naređivanje artiljerijske vatre u kojoj su poginula dva novinara, ali ona tvrdi da je oteta prije napada i da je predana ruskim vlastima, prenosi BBC.

Tokom boravka u zatvoru štrajkovala je glađu, a u odsustvu je izabrana u ukrajinski parlament.