Nacionalni praznik Francuske
0

Parada u Parizu u sjeni pogibije francuskih vojnika

FENA
U Parizu je u četvrtak održana tradicionalna vojna parada povodom nacionalnog praznika Francuske - Dana pada Bastilje, koja je ove godine protekla u sjeni pogibije pet francuskih vojnika u srijedu u Afganistanu.

Ceremoniji na Jelisejskim poljima prisustvovao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kao i desetine hiljada građana, prenose agencije.

Parada je bila u znaku francuskih prekomorskih trupa i pariskih vatrogasaca, koji ove godine obilježavaju 200 godina rada i koji jedini, pored onih iz Marseilleja, imaju vojni status.

U spektaklu, koji se odvijao između Trijumfalne kapije i trga Konkord, učestovala su 54 aviona, 30 helikoptera, 275 vozila, 82 motora, 241 konj i više od 5.000 osoba, izvjestili su francuski mediji.

Prvi su defilovali vojnici iz francuskih prekomorskih departmana i teritorija - Antila, Gijane, Polinezije, Nove Kaledonije, Reiniona i Majota.

Gledaoci su posebno emotivno pozdravili vojnike koji su se vratili iz operacija u inostranstvu - Afganistanu i Obali Slonovače, prilikom čijeg prolaska su, u znak poštovanja, ustali i svi prisutni na službenim tribinama.

Pet francuskih vojnika je u srijedu poginulo, a četvorica su teško ranjena u samoubilačkom bombaškom napadu u Afganistanu.

Sarkozy je, povodom tog napada, najavio da će u četvrtak biti održan hitan sastanak sigurnosnog vrha Francuske kako bi se razmotrili uslovi u kojima djeluje oko 4.000 francuskih vojnika u Afganistanu u prelaznom periodu do povlačenja iz te zemlje do 2013. godine.

On je, međutim, isključio mogućnost prijevremenog povlačenja vojske iz Afganistana.

Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana pada Bastilje organizuje se od 1880. godine i u Evropi je jedinstvena po svojim razmjerama, osim one u Moskvi.

Francuska slavi ovaj praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simbolični početkom Francuske revolucije.