SAD
0

Papa posjetio nultu tačku WTC-a i molio za mir

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Papa Benedikt XVI u nedjelju je, zadnjeg dana svog posjeta SAD-u, posjetio "Ground zero" (Nultu tačku) u New Yorku, mjesto rušenja tornjeva blizanaca WTC-a u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, gdje je molio za mir, za gotovo 3.000 žrtava napada i susreo se sa grupom preživjelih, rođaka poginulih i spasilaca.

Uz stroge mjere sigurnosti, Benedikt XVI dovezao se papamobilom do podnožja rampe, iznad temelja nekadašnjeg sjevernog tornja Svjetskog trgovinskog centra (WTC) na Manhattanu. Završni dio prošao je pješice, kleknuo u tihoj molitvi nekoliko minuta i potom zapalio svijeću za poginule na, kako je rekao, "sceni nevjerovatnog nasilja i boli".

"Bože mira, donesi svoj mir našem nasilnom svijetu", rekao je Papa na poprištu najtežeg terorističkog napada u historiji, u kojem su u udarima dva oteta putnička aviona srušena dva najviša newyorška nebodera visoka 110 katova, pri čemu je poginulo 2.749 ljudi.

"Usmjeri na svoj put ljubavi one čija su srca i umovi ispunjeni mržnjom", rekao je Sveti Otac.

Papa je molio i za one koji su istoga dana "poginuli, ozlijeđeni ili nestali" u napadima na Pentagon i u padu otetog aviona United Airlinesa na letu 93, kod Shanksvillea u Pennsylvaniji. Ukupno je više od 2.900 ljudi poginulo u rušenju četiri aviona, koje je otelo 19 terorista Al-Qaide.

Papa se na Nultoj tački susreo sa 24 osobe povezane s tragedijom, uključujući preživjele, rođake žrtava i četiri pripadnika spasilačkih službi. On se zasebno pozdravio sa svakim iz te skupine, a u svojoj molitvi spomenuo je i one koji su ozlijeđeni i oboljeli na mjestu srušenih tornjeva WTC-a.

Stotine vatrogasaca i drugih pripadnika spasilačkih službi oboljeli su kasnije od udisanja prašine, pune azbesta i drugih otrovnih tvari, dok su tragali za preživjelima i čistili ruševine.

Zamjenik načelnika vatrogasne službe New Yorka James Riches, koji je 11. septembra 2001. izgubio sina vatrogasca, rekao je da je Papina posjeta značajna i da mu pruža "malo utjehe".

U dirljivom posjetu Nultoj tački Papu su pratili newyorški kardinal Edward Egan, gradonačelnik Michael Bloomberg, guverner države New York David Peterson i guverner New Jerseyja Jon Corzine. Teren na kojem se nalazio kompleks od ukupno sedam zgrada WTC-a, pod zajedničkom je upravom lučkih vlasti New Yorka i New Jerseya.

Radovi na Nultoj tački, gdje se danas gradi Toranj slobode visok 102 kata i spomenik žrtvama, zaustavljeni su za trajanja Papine posjete.

Na završetku šestodnevne posjete SAD-u, Papa će danas voditi misu na stadionu NY Yankeesa pred 60.000 ljudi.