Svijet
0

Panama Papers: Joseph Stiglitz napustio mjesto savjetnika u Vladi Paname

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i bivši glavni ekonomist Svjetske banke Joseph Stiglitz napustio je mjesto savjetodavca u panel diskusiji u Vladi Paname koja je formirana nakon skandala Panama Papers.

Vlada je imenovala komisiju koja će pregledati finansijske izvještaje koji su procurili i otkrili veliku offshore utaju poreza. Stiglitz i i švicarski stručnjak za borbu protiv korupcije Mark Pieth, koji je također napustio diskusiju, kazali su kako im se Vlada uplitala u rad kada su u pitanju izvještaji o utaji poreza.

"Mislio sam da je Vlada više posvećena, ali očito nije. Nevjerovatno je kako su nas pokušali potkopati“, izjavio je Stiglitz za novinsku agenciju Reuters.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Paname navodi se kako "panamska Vlade razumije i ostavke i unutrašnje razlike", dodajući da se radi na održivosti "predanosti, transparentnosti i međunarodnoj saradnji".

Stiglitz i Spieth izjavili su za Reuters kako su zabrinuti jer misle da završni izvještaj panela neće biti objavljen.

Panama Papers mjesecima su istraživali stotine istraživačkih novinara, uključujući i osoblje BBC-a.

Dokumenti, koji su prvi put detaljno objavljeni u aprilu, otkrili su skrivenu imovinu stotina političara, službenika, sadašnjih i bivših nacionalnih lidera, poznatih i sportskih zvijezda.