Svijet
5

Bivši nogometaš Edin Zeković u aferi Panama Papers: Radi kao posrednik za kompaniju na Panami

Piše: S. H.
Nakon što je Međunarodni konzorcij novinara-istraživača objavio bazu podataka gdje se nalazi preko 200.000 imena osoba i kompanija povezanih s offshore računima u zemljama gdje važe porezne olakšice za BiH trenutno se spominje nekoliko imena. To su Nedim Uzunović, Amel Kovačević, Edin Smajić i Edin Zeković.

Nedim Uzunović je trenutno direktor kompanije Bosnalijek, Amel Kovačević je bivši ambasador BiH u Kini, koji je zajedno sa izvjesnim Edinom Smajićem osnovao offshore kompaniju u Hong Kongu.

Sada se pored tih imena u bazi podataka spominje i bivši nogometaš koji ima bh. državljanstvo Edin Zeković. On se spominje kao posrednik Z.E.T.A. Las Americas, koja je osnovana u januaru 2013. godine na Panami.

Kao njen zastupnik, Zeković je također prijavio mjesto prebivališta na Panami. U dokumentima objavljenim u sklopu Panama Papersa jasno je da je ta kompanija još uvijek aktivna.

Kao računovođa u toj kompaniji spominje se i izvjesna Emma Zeković. Osim što je riječ o offshore kompaniji, za sada nije poznato da li je preko firme Z.E.T.A. Las Americas vršeno određeno pranje novca.

Edin Zeković rođen je 1972. godine, a kao nogometaš najviše je igrao za Fortunu iz Kelna.

Na listi se od ranije nalaze zvornička kompanija "Alumina" i Vid Jakšić iz Zvornika. Ipak, treba napomenuti da ovo nije konačni spisak za BiH, već rezultat prvobitne pretrage, dok će ostala imena biti objavljena nakon detaljnijeg pretraživanja. Na listi se nalaze i imena nekih dioničara, ali interni dokumenti i emailovi nisu objavljeni.