Izvještaj
0

Opozicija i vladajuća stranka u Zimbabveu blizu sporazuma

FENA
Zimbabveanska vladajuća stranka i opozicija blizu su sporazuma o diobi vlasti i okončanju političke krize, javile su u utorak južnoafričke novine.

Zimbabveanski vladini zvaničnici i članovi opozicije nisu bili odmah dostupni da komenitiraju izvještaj objavljen u novinama The Star.

Novine su se pozvale na neimenovane izvore bliske pregovorima koji tvrde da će na osnovu sporazuma opozicijski lider Morgan Tsvangirai postati premijer, a predsjednik Robert Mugabe ceremonijalni predsjednik, prenosi Reuters.

"Oni sada raspravljaju o detaljima sporazuma. Koliko dugo će to trajati još je nejasno. Sporazum, međutim, nije daleko. Uopće nije daleko", izjavio je jedan izvor.

Mugabeova vladajuća stranka ZANU-PF počela je pregovore o diobi vlasti s opozicijskim Pokretom za demokratske promjene prije dvije sedmice u Južnoj Africi u pokušaju da riješi krizu nakon Mugabeovog reizbora na izborima koje je bojkotirala opozicija.

Razgovori između ZANU-PF i opozicije nastavljeni su u nedjelju nakon što su se produžili početkom prošle sedmice, saopćilo je južnoaftričko predsjedništvo. Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki posreduje pregovorima od samog početka.