Dugotrajni problemi
0

U pokušaju da obnovi uništenu ekonomiju Zimbabve će uspostaviti zlatni standard za valutu

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zimbabve lansira novu valutu za koju je tvrde da će biti podržana zlatnim rezervama zemlje, što je najnoviji potez vlade predsjednika Emmersona Mnangagwe u borbi protiv desetljeća monetarnog haosa.

Mnangagwa je nakon obilaska trezora centralne banke rekao da ta južnoafrička nacija ima dovoljno zlata da podrži novu "strukturiranu valutu", iako su analitičari doveli u pitanje adekvatnost ove imovine.

Promjena se uvodi nakon što je kolaps sadašnjeg zimbabveanskog dolara ubrzan ove godine. Njena vrijednost je pala za tri četvrtine u odnosu na referentnu vrijednost američkog dolara 2024., pet godina nakon što je Mnangagvina vladajuća stranka Zanu-PF vratila lokalnu valutu po prvi put otkako je hiperinflacija 2008. uništila original.

Zimbabveanski dolar se ove sedmice trgovao za oko 36.000 Z$ za američki dolar na crnom tržištu, prema Zim Price Check-u za praćenje, u poređenju sa zvaničnim kursom od 26.000 Z$.

David Mnangagwa, predsjednikov sin koji je prošle godine imenovan za zamjenika ministra finansija Zimbabvea, rekao je da je pad pogoršan zbog "tjeskobe i iščekivanja" uoči novog valutnog režima.

Ali analitičari i ekonomisti kažu da to odražava dublje probleme, poput Mnangagvine vlade koja štampa novac za plaćanje potrošnje. Postoji široko rasprostranjen nedostatak povjerenja u valutu od običnih stanovnika koji su vidjeli da su kupovna moć i štednja izbrisani godinama previranja.

Toliko Zimbabveanaca radije drže svoj novac kod kuće da je ova praksa dobila ljupki nadimak: "bankarstvo madraca“.

"Imali smo pet valuta u proteklih 10 godina“, rekao je Masimba Manyanya, bivši glavni ekonomista u ministarstvu finansija. “To odražava konfuziju unutar same vlade.”

Benson Gandiwa, koji vodi trgovinu u glavnom gradu Harareu, rekao je da godinama nije koristio lokalnu valutu i da ne planira to promijeniti.

"Moj posao je živ jer se držim američkog dolara“, rekao je.

Postoje i sumnje da li zemlja ima dovoljno rezervi da podrži valutu koja je povezana sa vrijednošću zlata u zemlji.

John Mushayavanhu, koji je prošlog mjeseca imenovan za guvernera Rezervne banke Zimbabvea, rekao je da banka ima nešto više od jedne tone zlata u vlastitim trezorima i 1,5 tona van zemlje. Vlada Zimbabvea ima još 300 miliona dolara u bankama, saopćilo je ministarstvo finansija. Južna Afrika, njen veći susjed, ima u rezervi oko 125 tona zlata.

Devizne rezerve Zimbabvea i dalje su daleko ispod onih u mnogim afričkim ekonomijama, što iznosi jedva jedan mjesec pokrivenosti uvoza. U Keniji, koja je nedavno spriječila nadolazeću valutnu krizu, rezerve centralne banke su se oporavile na više od 7 milijardi dolara, ili 3,7 mjeseci pokrića uvoza.

"Zimbabve ima manje od mjesec dana rezervi, nedovoljno da odbrani strukturiranu valutu. Nova valuta svakih pet godina sada se čini normom", rekao je ekonomista Tinashe Murapata.

Zimbabve ne može obnoviti rezerve bez pristupa međunarodnim tržištima i multilateralne podrške, koja je prekinuta decenijama zaostalih obaveza prema zvaničnim zajmodavcima na velikom dijelu svog vanjskog duga. Mnangagwa je napravio nove korake da okonča finansijsku izolaciju i otplati dug nakon što je preuzeo vlast od Roberta Mugabea u puču 2017. godine.

Ali ponovljeni napadi represije od njegovih sigurnosnih snaga tokom godina učinili su SAD i druge vlade manje spremnim za angažman.

Ove godine SAD su obustavile svoje učešće u dijalogu o dugu zbog održavanja izbora 2023. godine, za koje se smatralo da su namješteni kako bi se Mnangagwa ponovno izabrala za drugi mandat.

Mnangagwa je ove sedmice proglasio stanje katastrofe zbog teškog regionalne suše koja je uništila veći dio ovogodišnje žetve i rekao da će biti potrebno više od 2 milijarde dolara za finansiranje hitnog odgovora, piše FT.