Svijet
0

Održana vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi

FENA
U Rusiji je održana tradicionalna vojna parada u okviru obilježavanja pobjede 1945. godine u Drugom svjetskom ratu. Paradi, na kojoj je prodefilovalo 11.000 vojnika i vojni kamioni sa strateškim raketama i drugim naoružanje, prisustvovao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tačno u 10.00 prema satu na Kremlju, održana je minuta šutnje na Crvenom trgu, punom vojnika, kao na zvaničnoj tribini, gde su se nalazili Putin i drugi gosti, zvaničnici i bivši borci, javljaju agencije.

Defile je organizovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je učestvovao u defileu. Stajao je u crnoj otvorenoj limuzini pozdravljajući vojnike i oficire uz tradiocionalni vojnik poklič "Ura".

"Uvijek ćemo se sjećati da je zapravo Rusija, Sovjetski Savez, osujetio odvratne i krvave projekte nacista čime su spriječeni da vladaju svijetom", istakao je Putin.

"Naši vojnici su donijeli slobodu i nezavisnost boreći se za otadžbinu, oslobodivši Evropu i donoseći pobjedu čija će veličina ostati u sjećanjima stoljećima", dodao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da Rusija radi na tome da niko ne može da pokrene neki rat negdje. "Sve činimo da jačamo sigurnost na čitavoj planeti", rekao je on.

Više od 25 miliona Sovjeta je poginulo tokom Drugog svjetskog rata.