Većina nejasna
53

Održan Kolegij Predstavničkog doma FBiH, sjednica još uvijek nije zakazana jer se čeka Schmidt

S. M.
Mirjana Marinković-Lepić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirjana Marinković-Lepić (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je održan Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojem nije zakazana sjednica Doma za petak na kojoj bi se se glasalo o potvrđivanju nove Vlade FBiH.

S obzirom na to da visoki predstavnik Christian Schmidt nije donio odluku kojom bi stavio van snage odredbu Ustava FBiH da potpredsjednici FBiH daju saglasnost na odluku predsjednice FBiH o imenovanju Vlade FBiH sjednica u ovom trenutku ne bi imala smisla.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić koja je sazvala današnji kolegij javnosti je objasnila zbog čega je to urađeno.

"Nema potrebe za zakazivanjem kolegija više. Upravo smo ovom sjednicom omogućili da više ne moramo zasjedat jer ćemo ispuniti taj rok od jednog dana ukoliko se u toku dana nešto desi", rekla je Lepić.

Dodala je da bi na održavanje redovne sjednice morali čekati deset dana, te su zbog toga obezbjedili da mogu održati vanrednu sjednicu.

"Onogo momenta kada budemo imali rješenje visokog predstavnika i materijale za održavanje sjednice, a to je odluka o imenovanju Vlade FBiH, mi ćemo zakazat sjednicu", kazala je Lepić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt vjerovatno priprema tri odluke od kojih se dvije tiču konkretno formiranja Vlade FBiH. Međutim, još uvijek nije sigurno da li će one biti donijete.

Jedna od odluka bi bila kratkoročna i odnosila bi se na to da nije potrebna saglasnost tri člana rukovodstva FBiH kako bi prijedlozi za imena ministara dospjeli u Predstavnički dom. Čini se da još nije dogovoreno da li će biti potrebna samo saglasnost Lidije Bradara ili nje i još jednog potpredsjednika.

Druga odluka bi bila dugoročna i odnosila bi se na to da članovi rukovodstva FBiH mogu povući veto, ali još nije precizirano da li će za odbranu tog veta u nekom od klubova Doma naroda FBiH biti potrebna 1/3 ili 3/5 glasova.

Treća odluka se tiče "preletača", odnosno prelaska zastupnika iz jedne stranke u drugu, a cilj je stati u kraj kupovini glasova u Parlamentu FBiH.