Svijet
0

Obama pozdravio snagu koalicije u borbi protiv militanata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Barack Obama je u utorak pozdravio "snagu koalicije" koja je prvi put napala militante iz organizacije Islamska država (IDIL) u Siriji, što je za njega dokaz da Sjedinjene Američke Države nisu same u ovoj borbi.

"Snaga ove koalicije jasno pokazuje svijetu da se ne radi samo o borbi koju vodi Amerika", kazao je Obama i istakao podršku svojih "prijatelja i partnera" u ovoj operaciji, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara.

"Narodi i vlade na Srednjem istoku brane mir i sigurnost koju regija i svijet zaslužuju", kazao je on u kratkom govoru ispred Bijele kuće, prije nego što je poletio u New York, na sjednicu Generalne skupštine UN-a.

Precizirajući da će prvi put susresti u New Yorku novog iračkog premijera Hajdara al-Abadija, Obama je kazao kako očekuje da će se "nastaviti jačanje koalicije" protiv "ozbiljne prijetnje miru i sigurnosti" koju predstavlja organizacija Islamska država.

"Za ovaj napor će trebati vremena, suočavamo se s teškoćama, ali ćemo učiniti što je potrebno u borbi protiv ove terorističke grupe", kazao je on.

Američki predsjednik je potvrdio da su zračni udari izvedeni kako bi bio spriječen napad grupe Khorasan, sastavljen od bivših boraca Al-Kaide.