Svijet
6

Obama kritikovao Facebook zbog lažnih vijesti: Izmišljene priče se šire brže nego ikad prije

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon još jedne lažne vijesti o izborima na Facebooku, Barack Obama je na skupu u Michiganu komentirao lažne informacije koje se pojavljuju na društvenim mrežama.

"Zbog načina na koji su se kampanje odvijale počeli smo prihvatati lude stvari kao normalne. Sve dok je to na Facebooku, na društvenim mrežama, i ljudi to mogu vidjeti oni u to počinju vjerovati", rekao je Obama.

Obama u svojoj izjavi naglašava nešto što je bilo jasno već godinama i što očito nema rješenje: Širenje lažnih informacija na društvenim mrežama nije nova pojava, ali je algoritam na društvenim mrežama omogućio da se izmišljene priče šire lakše i brže nego ikada prije. Problem se naizgled pogoršava otkad su određene funkcije u potpunosti pod kontrolom ovog algoritma, piše Gizmodo.

Naravno, Facebook nije jedina društvena mreža koja širi lažne informacije. Buzzfeed je prošle sedmice prijavio tvitove u kojima Clinton, u sklopu svoje kampanje, ohrabruje ljude da glasaju putem SMS poruka, što nije moguće. Twitter je obrisao te postove, a izvršni direktor Jack Dorsey je rekao da nije siguran kako im je to promaklo.

Jim Rutenberg iz New York Timesa sakupio je neke lažne vijesti koje kruže na Facebooku i Twitteru. Posljednjih nekoliko sedmica na Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama milioni Amerikanaca izloženi su lažnim pričama: od toga da je Joel Benenson, anketar koji radi kampanju za Hillary Clinton, napisao tajni memorandum sa detaljnim planovima za "spašavanje" kandidature Hillary Clinton i da ona plaća javne anketare da iskrive rezultate, do toga da postoji trag navodno sumnjive smrti bezbroj Clintonovih prijatelja.

Rutenberg kaže da je lažna vijesti "naredni izazov medijima" i vjerovatno je u pravu. Šta tradicionalne medijske kuće trebaju raditi sa lažnim pričama koje su savršeno izrađene za lajk i share koji pokreću Facebook. Neki IT stručnjaci sumnjaju da će Facebook moći riješiti problem lažnih vijesti u potpunosti. Ako je suditi prema posljednjih nekoliko mjeseci, to je sigurno istina. Izborna je noć, a gluposti se nastavljaju događati.