Nekoliko promjena
24

Facebook uveo novi player za prikazivanje videa i korisne kontrole

D. B.
Facebook i dalje pokušava učiniti svoju platformu prikladnijom za video sadržaj pa je tako u aplikaciju uveden novi player za ujednačeno prikazivanje Reelsa, dužeg sadržaja i Live videa.

Jedna od najvećih promjena je to što će se klipovi na Facebooku odsad prikazivati na cijelom ekranu, čak i oni koji su snimljeni u pejzažnom modu. Videozapisi će se automatski prikazivati vertikalno, no bit će moguće okrenuti mobitel na stranu i gledati većinu horizontalno snimljenog sadržaja na cijelom ekranu.

Pored toga, Facebook će ponuditi i klizač u donjem dijelu ekrana, tako da će korisnik moći brzo prelaziti na različite dijelove videa pa svojoj želji. Nadogradnja donosi i opciju "skoka" naprijed ili nazad za 10 sekundi, nešto slično što ima i Netflix.

Iz Mete kažu da će korisnici dobijati relevantnije preporuke za videozapise svih dužina, koje će se pojavljivati na video kartici i u feedu. Također, kompanija će povećati broj prikazanih Reelsa na Facebooku.

Video player stiže do korisnika uređaja s operativnim sistemima iOS i Android u SAD-u i Kanadi, dok nove kontrole dolaze u narednim sedmicama. Kompletan update bi trebao biti dostupan širom svijeta za nekoliko mjeseci.