Svijet
0

Novi premijer najavio povlačenje australskih vojnika iz Iraka do sredine 2008.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novoizabrani australski lider izjavio je u petak da će povući borbene trupe svoje zemlje iz Iraka do sredine 2008., ispunjavajući predizborno obećanje koje će vjerovatno razočarati američku vladu.

Lider Laburističke stranke Kevin Rudd došao je na vlast na izborima prošle subote koji su okončali više od 11 godina vladavine Johna Howarda, koji je imao snažne lične veze s američiim predsjednikom Georgeom Bushom i bio je jedan od najvjernijih američkih saveznika u Iraku.

"Borbene snage u Iraku trebale bi se vratiti kućama oko sredine 2008.", izjavio je premijer Kevin Rudd radiostanici u južnom gradu Melbourneu, javio je AP.

Rudd je izašao na izbore s politikom povlačenja australskih 550 borbenih trupa u Iraku koje služe kao podrška u ulogama kao što je čuvanje diplomata. Australija također ima oko 1.000 vojnika u Afganistanu, što Rudd podržava i nema planova da ih smanji.

Bush je bio prvi strani lider koji je telefonirao Ruddu kako bi mu čestitao na izbornoj pobjedi, a australski lider je izjavio da će posjetiti Washington početkom iduće godine, dok bi Irak vjerovatno bio na vrhu dnevnog reda njegovih razgovora u Bijeloj kući.

Rudd je izjavio u petak da njegova vlada nije počela raspravljati s američkim zvaničnicima o planu povlačenja, te da će suret s američkim ambasadorom Robertom McCallumom uskoro biti dogovoren.