Pogodio je krilce
55

Novi incident s Boeingovim avionom, tokom polijetanja otpao poklopac motora

D. B.
Regulatorni organi zaduženi za aviokompanije u SAD-u pokrenuli su istragu nakon što se dogodio još jedan incident tokom leta Boeingovog aviona.

Riječ je o Boeingu 737-800 kompanije Southwest Airlines, koji je poletio s Međunarodnog aerodroma Denver prema Houstonu, no prilikom polijetanja je otpao poklopac s jednog od motora te pogodio krilce na krilu. U avionu je bilo 135 putnika i šest članova posade, a piloti su dostigli visinu od oko 3.140 metara prije nego su okrenuli avion i vratili se na aerodrom. Ovaj incident se dogodio u vrijeme zabrinutost zbog proizvodnje i sigurnosti Boeingovih aviona.

Southwest Airlines je saopćio da će njegovi timovi zaduženi za održavanje pregledati Boeing 737-800, a kompanija je potvrdila da je sama odgovorna za održavanje takvih dijelova.

"Izvinjavamo se zbog neugodnosti i kašnjenja, no sigurnost naših uposlenika i putnika nam je najviši prioritet", navodi se u saopćenju.

Avion je proizveden 2015. godine, a 737-800 je ranija generacija serije 737 najnovijeg Max modela. Pokreću ga CFM56 motori, koji su rezultat saradnje kompanija General Electric Aerospace i Safran Aircraft Engines.

Federalna agencija za avijaciju je saopćila da je avion odvučen do gatea nakon slijetanja, a putnici su presjeli u drugi avion te otputovali u Houston s tri sata zakašnjenja.

Podsjetimo, čep vrata Boeingovog aviona otpao je u januaru tokom leta, a Boeing je kompaniji Alaska Air isplatio 160 miliona dolara kako bi nadoknadio gubitke zbog incidenta.

Regulatorni organi su privremeno prizemljili gotovo 200 primjeraka modela Boeing 737 Max 9 nakon incidenta Alaska Airlinesa.

Boeing pokušava popraviti svoju reputaciju nakon katastrofalnih nesreća koje su se dogodile 2018. i 2019. godine, kada su se srušila dva primjerka druge verzije aviona 737 Max, a poginulo je 346 ljudi. Taj model je bio prizemljen duže od 18 mjeseci.