Otpala vrata aviona
3

Boeing isplatio Alaska Airlinesu 160 miliona dolara zbog incidenta tokom leta

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Boeing je isplato 160 miliona dolara aviokompaniji Alaska Airlines kako bi joj nadoknadio gubitke koji su rezultat incidenta iz januara ove godine.

Alaska Airlines je saopćio da će novac pokriti gubitke profita koji su nastali u prva tri mjeseca ove godine te da očekuje nove isplate u narednim mjesecima.

Regulatori su privremeno prizemljili gotovo 200 primjeraka aviona Boeing 737 Max 9 nakon što je "čep" nekorištenih vrata aviona Alaska Airlinesa otpao tokom leta nedugo nakon polijetanja. Nakon ovog incidenta je otkazano više hiljada letova.

Međutim, Boeingov potez je naišao na kritike putnika.

"Boeing očigledno misli da je hitnije i važnije isplatiti one čiji je korporativni profit bio u pitanju, a ne one čiji su životi bili ugroženi i zamalo izgubljeni", izjavio je Daniel Laurence, partner u firmi Stritmatter, koja zastupa neke od putnika Alaska Airlinesa.

Aviokompanije se sada suočavaju s kašnjenjima u isporuci aviona nakon što je Boeing usporio proizvodnju novih aviona u pokušaju da riješi proizvodne i sigurnosne probleme.

U feburaru je Ryanair upozorio da će putnici plaćati karte skuplje zbog kašnjenja.

United Airlines je upozorio investitore na finansijski udarac koji je rezultat prizemljenja aviona, a nedavno je pozvao pilote da svojevoljno odu na neplaćeni odmor.

U januaru je Alaska Airlines saopćio da je zabilježio gubitak od 150 miliona dolara. Ipak, februar i mart su imali bolje rezultate od onih koji su očekivani i prije incidenta.

Boeing je ranije potvrdio da će potrošiti najmanje 4 milijarde dolara u prva tri mjeseca godine u odnosu na iznos koji je prethodno očekivan. Kompanija je u krizi od 5. januara, kada su putnici na letu Alaska Airlinesa iz Portlanda prema Kaliforniji doživjeli opasno iskustvo.

Istraga je pokazala da nisu postavljena četiri šarafa koja su trebala fiksirati vrata za avion. Boeing očekuje i kriminalistička istraga o incidentu, kao i pravni postupak koji su pokrenuli putnici aviona.

Prošlog mjeseca je direktor Dave Calhoun rekao da će odstupiti s funkcije do kraja godine, a on je najistaknutiji lider koji će napustiti kompaniju nakon krize.