Krenuo s Malte
0

Novi brod s humanitarnom pomoći za Gazu odlučan da nastavi put

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Novi brod s humanitarnim tovarom za pojas Gaze, koji je prije dva dana krenuo s Malte sa 15 aktivista, nastaviće put do odredišta, uprkos izraelskoj pomorskoj blokadi pojasa Gaze, izjavio je u srijedu član posade tog broda.

Derek Graham, član posade preoblikovanog trgovačkog broda MV Rachel Corrie, na kojem je među mirovnim aktivistima i jedan irski nobelovac, izjavio je irskoj državnoj televiziji (RTE) da očekuju da će za dva-tri dana stići do mjesta gdje je u ponedeljak izraelska mornarica napala humanitarni konvoj turskih brodova, kada je ubijeno najmanje devet osoba.

Posada broda MV Rachel Corri očekuje da će stići do odredišta u petak ili do subote ujutru.

"Mi smo imali sastanak poslije onoga što se dogodilo u ponedeljak ujutru i mi smo još odlučniji da nastavimo našu misiju", rekao je Graham.

Brod MV Rachel Corrie su propalestinski aktivisti kupili i nazvali ga po Amerikanki ubijenoj u pojasu Gaze 2003. godine.

Graham je naveo da će precizno obavjestiti izraelske vlasti o svim putnicima na brodu kao i da će se založiti da putnici i posada ostanu mirni po ulasku u teritorijalne vode Izraela, prenio je Reuters.

"Savjetovaću putnicima i posadi broda da sjede mirno i pokažu svoje ruke, tako da (Izraelci) ne mogu da urade ono što su uradili u ponedjeljak i (poslije) tvrde kako smo ih mi napali, rekao je Graham i naveo da je brod "u mirovnoj misiji".

Izrael je ponudio pratnju brodu i saopćio da je i Egipat spreman to da učini.

Graham je, međutim, naveo da je zabrinut da, u tom slučaju, neće sva humanitarna pomoć koju prevoze biti isporučena.

I irski premijer Brian Cowen, koji je MV Rachel Corrie opisao kao irski brod, rekao je da bi trebalo da mu bude dopušteno da okonča misiju i stigne do odredišta.

Reuters prenosi da brod prevozi medicinsku opremu, potrepštine za škole i cement, koji je Izrael zabranio da uđe u pojas Gaze.