Svijet
0

Njemačke vlasti pokrenule novu istragu o špijunaži

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačke vlasti pokrenule su istragu o optužbama za novi slučaj špijunaže u vezi sa američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA).

Nova istraga, koju vodi njemačko savezno tužilaštvo, usmjerena je na nepoznate osobe zbog "špijunskih aktivnosti", piše Spiegel.

Istraga je usmjerena na lični laptop šefa kancelarije predsjednika Vlade na kojem je navodno posavljen špijunski virus.

Virus vrste "trojanski konj" omogućava praćenje svih podataka unesenih na računar i prebacuje ih onome ko je postavio program.

"Možemo da potvrdimo da je pokrenuta istraga u vezi sa štetnim programom Regin", rekao je neimenovani zvaničnik saveznog tužilaštva AFP-u.

Njemački Spiegel objavio je izvještaj o novom slučaju, nakon što je istraga o navodnom američkom špijuniranju mobilnog telefona kancelara Angele Merkel odbačena u junu usljed nedostatka dokaza.

Njemačko-američki odnosi oštećeni su nakon što je nekadašnji službenik NSA Edvard Snouden 2013. godine objavio izvještaje o masovnoj špijunaži koju su vršile SAD širom svijeta.

Magazin piše, pozivajući se na specijaliste, da nema sumnje da "Regin" može biti povezan sa NSA ili britanskom agencijom GCHK.