Svijet
1k

Njemačka razmišlja o zabrani nošenja burke zbog sigurnosnih razloga

Klix.ba
Njemački ministar unutrašnjih poslova će podržati prijedlog uvođenja zabrane nošenja burke, jer ta zabrana predstavlja dio antiterorističkih mjera, pišu lokalni mediji.

Ministar Thomas de Maiziere je predložio brže deportovanje kriminalaca, kao i ublažavanje zakona o povjerljivosti između ljekara i pacijenata. On će svoje ideje predstaviti u četvrtak, ali će i podržati ideje drugih ministara iz njegove stranke sljedeće sedmice.

U njemačkim gradovima su nedavno zabilježeni novi napadi, koji su povezani s radikalnim islamističkim grupama.

U julu je tinejdžer iz Afganistana sjekirom povrijedio petero ljudi u vozu u Wuezburgu, nakon čega ga je ubila policija. Istog mjeseca se muškarac kojem je odbijen zahtjev za azil ubio aktiviravši bombu na muzičkom festivalu u Ansbachu. Tada je povrijeđeno 15 ljudi. Teroristička organizacija IDIL preuzela je odgovornost za oba napada.

Burka, koja prekriva glavu i tijelo u potpunosti, uobičajena je u arapskim zemljama, a u Njemačkoj je ne nosi veliki broj žena. Ova zemlja ima veoma malo restrikcija kada je riječ o načinu oblačenja. Vlada je 2012. godine ustanovila da je nekonstitutivno zabraniti burku ili nikab. No, postoje izuzeci, tako da nije dozvoljeno prekrivanje lica na nogometnim stadionima u Njemačkoj.

Zabrana nošenja burke postoji u drugim dijelovima Evrope kao što su Francuska, Belgija i neki gradovi u Italiji.

Ljekari koji u Njemačkoj prekše zakon o povjerljivosti suočavaju se sa novčanom kaznom i jednogodišnjom zatvorskom kaznom. No, novim prijedlogom se ljekarima želi omogućiti da informišu vlasti ukoliko posumnjaju da njihovi pacijenti namjeravaju povrijediti druge ljude.

Ovi prijedlozi su uzrokovali kritike političke ljevice i ljekara.

De Maiziere želi ubrzati deportaciju i tako smanjiti opasnost po javnost.

Njemački zakon nalaže osobama koje podnose zahtjev za azil da se odreknu državljanstva zemlje iz koje dolaze.